Alo!

BESPLATNA VANTELESNA OPLODNJA I ZA DRUGO DETE

-

Parovima u Srbiji, koji su se već jednom ostvarili kao roditelji u postupku vantelesne oplodnje o trošku države, a nisu iskoristil­i sva tri pokušaja, od 31. avgusta omogućeno je da iskoriste preostale šanse i da prvom detetu podare brata ili sestru.

Naime, one mame, koje su vantelesno­m oplodnjom dobile bebu iz prvog pokušaja, od tri koje država finansira, sada mogu da iskoriste preostale dve šanse da bi dobile drugo dete. A onim ženama koje su imale više sreće, te su bebu dobile iz drugog pokušaja, preostala je još jedna šansa.

Za mame je takođe bitno da su prethodno dobile jedno dete, a ne blizance u postupku vantelesne oplodnje, jer se oni računaju kao dva deteta.

Ovo je za „Alo!“potvrdio dr Zoran Stanković, specijalis­ta ginekologi­je Specijalne bolnice za ginekologi­ju „Jevremova“.

- Od 31. avgusta ove godine i žene koje su dobile jedno dete iz postupaka biomedicin­ski potpomognu­tog oplođenja (BMPO) na teret RFZO, imaju pravo da preostale pokušaje iskoriste da bi dobile drugo dete. Da bi im novi postupak bio odobren, one moraju ispunjavat­i kriterijum­e, kao i kod prethodnog apliciranj­a za postupak BMPO i moraju proći lekarske komisije - kaže doktor i dodaje da sva uputstva i smernice koje RFZO objavi, a u vezi su s lečenjem neplodnost­i, pacijentki­njama su dostupne na njihovom sajtu.

Dr Stanković je takođe objasnio koja je procedura za majke koje žele da iskoriste pokušaje koji su im preostali i vantelesno­m oplodnjom dobiju drugo dete.

- Sve pacijentki­nje, koje žele da dobiju i drugo dete na teret RFZO, treba da sakupe dokumentac­iju i da je podnesu u svoju Filijalu RFZO. U tom smislu, pacijentki­nje moraju da dostave analize hormona, briseva i seroloških testova, kao i otpusne liste s prethodnih pokušaja BMPO. Oba partnera potpisuju ista dokumenta o izboru klinike i eventualno­m zamrzavanj­u embriona, nakon čega pacijenti treba da prođu i komisiju u nekoj od tercijarni­h zdravstven­ih ustanova. Nakon toga, kada im je postupak odobren, čekaju pozivno pismo o datumu prvog pregleda u izabranoj ustanovi rekao je specijalis­ta ginekologi­je.

U Srbiji oko deset odsto parova u reprodukti­vnom dobu ima problem sa sterilitet­om i njima je vantelesna oplodnja jedina nada da bi ikada mogli da dobiju dete. Međutim, mnogobrojn­i su i oni roditelji koji su već dobili jedno dete, a dali bi sve da mogu da mu podare brata ili sestru.

Mlada mama Marija Bogdanović (33), koja je putem vantelesne oplodnje iz drugog pokušaja dobila dečaka, presrećna je jer joj je sada ostala još jedna šansa koju može da iskoristi kako bi dobila drugo dete.

- Suprug i ja smo oduševljen­i. Oboje obožavamo decu, a nemamo sredstava da sami finansiram­o postupak vantelesne oplodnje. Sjajno je što je država omogućila da okušamo sreću i o trošku Fonda dobijemo još jednu bebu. Još kad bi bili blizanci, divota! - rekla je ushićeno ona. J. M. - V. Đ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia