Alo!

Direktor škole 14 godina razvozi đake!

- Piše: IVANA NIKOLIĆ ivana.nikolic@alo.rs

I kad zaveje, ovaj neverovata­n čovek ne odustaje, već na gume namontira lance i skuplja učenike! Vidosav Kolarević (55), direktor OŠ „Milan Vučićević Zverac“iz ivanjičkog sela Bratljevo, svakodnevn­o već 14 godina dovozi i odvozi učenike ove osmoletke.

Prve tri godine je svojim automobilo­m skupljao mališane, a onda je, kao donacija Ambasade Poljske, 2007. u školu stigla „lada niva“. Vidosavu i „nivi“je svako jutro isto - pokupe nastavnike u Ivanjici, a onda se ide u okolna sela po đake.

- Kupim 11 đaka iz tri različita pravca. Prvo dovezem nastavnike i jednog đaka, pa idem 15 kilometara u jednom pravcu po drugog, pa njega ostavim, pa onda idem po ostale - kaže nam Vidosav, kome radni dan počinje u 6.20, a završava se tek kasno po podne, kada sve đake vrati kući.

- Dnevno u automobilu provedem bar četiri sata, pređem 140 kilometara. Nije mi teško, najveća muka su putevi. To su bespuća, golije - kaže on.

Vidosav kaže da opština pomaže tako što finansira utrošeno gorivo i pomaže u održavanju „nive“, koja je već na izdisaju.

- Prešla je već 270.000 kilometara, počeo je da trokira motor, da propada limarija. Možda bi duže izdržala da putevi nisu toliko loši - tužan je Vidosav. Nesebična pomoć deci mu pričinjava najveće zadovoljst­vo, ali nam ipak priznaje da mu je baš teško tokom zime.

- Vozim decu, zamislite da sletim! Koliko puta se zaglavim, ne mogu do kuće, tada deca izađu da čekaju na putu, pa strahujem dok ne dođe čistač, da li ćemo se probiti - kaže Vidosav i dodaje da nikad ne sme da odustane od svog cilja, jer ma kakva muka ga zadesila, deca ne smeju da ostanu da ga čekaju. Upravo ga, zbog tolike brige, đaci obožavaju i rado pričaju sa njim.

- Družimo se i poštujemo. Pi-

tam ih kako im je u školi, šta su učili, propitam neku lekciju da nam prođe vreme, ali i saznam ko se u koga zaljubio - sa osmehom kaže naš sagovornik, koji nesebično pomaže svim meštanima okolnih sela.

- Ne možeš da okreneš glavu, odnesem starima lekove. Putevi su očajni, nema prevoza, kako bi oni sami - kaže Vidosav.

Naš sagovornik ističe da će pomagati dok bude mogao.

- Ako ne bude škole, svi će sići u grad, gasiće se domaćinstv­a. Grehota - zaključuje Kolarević.

 ??  ?? OŠ „Milan Vučićević Zverac“
OŠ „Milan Vučićević Zverac“
 ??  ?? Deca ga obožavaju:
Vidosav sa đacima
Deca ga obožavaju: Vidosav sa đacima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia