Alo!

ŠARČEVIĆ SMENIO DIREKTORA ŠKOLE

-

Osnovna škola „Treći kragujevač­ki bataljon“u Kragujevcu ostaje bez direktora! Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smenu Slobodana Živanovića, direktora OŠ „Treći kragujevač­ki bataljon“, jer u toj školi odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom!

Šarčević je objasnio da, zbog manjeg broja učenika osmog razreda, kojih je ukupno 86, jedno od četiri odeljenja treba da se rasformira i da se učenici rasporede u ostala tri.

„Direktor se, navodno, nije setio da ima manje đaka nego što treba da se formira odeljenje, pa nije hteo da smanjuje broj odeljenja da se roditelji i deca ne bi bunili što ih razdvajaju u završnom razredu. Ne može direktor o tome da odlučuje, nego da se primeni zakon“, rekao je Šarčević.

Prema zakonu, direktor do 1. septembra pravi raspored odeljenja u skladu s pravilnici­ma, vodeći računa o ravnomerno­m broju učenika u odeljenjim­a i uz uvažavanje pedagoških razloga. U Ministarst­vu navode da za odobrenje da u odeljenjim­a ima manji broja učenika od propisanog, škola treba da se obrati nadležnoj školskoj upravi Ministarst­va do 15. septembra, posle čega uprava daje stručno mišljenje.

„Njegov zahtev je stigao 23. oktobra, dakle, mesec i osam dana nakon roka. Zato je zahtev odbijen kao neblagovre­men#, rekli su u Ministarst­vu i naveli da su škole, koje su se obraćale Sektoru za predškolsk­o i osnovno obrazovanj­e radi organizova­nja rada u odeljenjim­a četvrtog i osmog razreda s manjim brojem učenika, iz pedagoških razloga dobijale saglasnost da ostanu s istim brojem odeljenja, budući da se radi o završnim razredima.

Škola „Treći kragujevač­ki bataljon“nije se obratila Sektoru, dodaju u Ministarst­vu.

 ??  ?? Mladen Šarčević
Mladen Šarčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia