Alo!

Novak, Rodžer i Rafa bez milosti!

„U moje vreme, vodećim teniserima bilo je žao da ponižavaju rivale sa 6:0, ali ovi danas su isuviše dominantni na terenu“

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Svaka generacija imala je svoje superzvezd­e, ali ono što čine Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal, čini se, niko u istoriji nije radio.

Na stranu što njihova dominacija traje prilično dugo i da tek tu i tamo, reklo bi se kao izolovan incident, neko uspe da uzme grend slem, njihova igra na terenu je toliko ubitačna, da protivnici sa terena odlaze poniženi. Logično, u sportu nema milosti, a i s psihološke tačke gledišta, više će vas se plašiti ako kaširate nekoga sa 6:0, 6:0, nego da mečeve dobijate na mišiće.

Jonas Bjorkman (46), bivši švedski teniser, nekadašnji broj četiri na svetu, kaže da gorepomenu­ti trio dominira na terenu s lakoćom.

- Oni su uneli potpuno novi nivo igre nego što su to radili vodeći teniseri kada sam ja počinjao karijeru, poput Matsa Vilandera, Pita Samprasa i Andrea Agasija. Kada sam počinjao, sećam se, najbolji igrači su nekada imali saosećanje za rivale. Sampras je retko dobijao setove sa 6:0, iako je mogao to da čini kad je hteo. Bilo mu je žao protivnika - rekao je Bjorkman.

Za razliku od Bjorkmana, koji je ishvalio trio, Britanac Greg

Rusedski

(takođe mu je najbolji plasman u karijeri četvrto mesto), kritikovao je Federera koji je tražio alibi za slab procenat prvog servisa u Parizu, na meču protiv Fonjinija.

- Ako biste poredili igrače sa Samprasom, koji igru bazira na servisu, Federer bi bio kompletan u tom smislu. To je njegovo najjače oružje koje ume da iskoristi. Ali, meni se čini da isuviše to forsira. Kada sam ga čuo da je visinska razlika između Bazela, gde je igrao prošle nedelje, i Pariza velika, nisam se složio s tim. Očigledno je da je tražio uzroke slabijeg servisa u Gradu svetlosti. Mislim da on dobro zna da 36 odsto ubačenog prvog servisa nije dobar skor, iako je pokušao da nađe izgovor. Nekada se trudite previše i to je greška. Baš tako gledam na Federera: isuviše forsira sebe, ne prepušta se

normalnom toku, kakav je uvek imao, niti ima veru u to. Mora da se vrati na taj put ako želi da bude na vrhunskom nivou kako samo to on ume - rekao je Rusedski.

On se još jednom osvrnuo na meč sa Fonjinijem u Parizu, koji je Švajcarac dobio.

- Valjda je dovoljno jak da dobije čoveka kao što je Fonjini. Eto, dobio je i Nišikorija. Ali, ako mu je servis slab, ako ga isuviše forsira, teško da može u nastavku karijere da napravi nešto značajnije - zaključio je Rusedski.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia