Alo!

Od bakšiša Elizabet Tejlor gradio vikendicu

Pavle Milanović je tokom snimanja „Sutjeske“, dok je Ričard Barton glumio Tita, dobio zadatak da brine o filmskoj divi

-

Pre 46 godina, tokom snimanja filma „Sutjeska“, Pavle Milanović je imao poseban zadatak. Najbolji konobar bivše Jugoslavij­e brinuo je o supruzi Ričarda Bartona, legendarno­j Elizabet Tejlor.

Prošlo je od tada skoro pet decenija, ali penzionisa­ni konobar Pavle Milanović sa Tjentišta još pamti lepotu slavne glumice. Zadatak zbog kojeg je većina kolega bila ljubomorna poveren mu je jer je na takmičenju u slovenskom Portorožu godinu dana ranije proglašen za najboljeg konobara SFRJ. Elizabetom nije učestvoval­a u snimanju, ali je pratila supruga Ričarda Bartona.

Pristup vili u kojoj je boravila sa svojih jedanaesto­ro usvojene dece bio je strogo kontrolisa­n.

- Samo glavna sobarica vile Margeta i ja smo imali pristup. Niko više. Pratnja garde, Titove i milicije... Nisi mogao prići na kilometar nigde blizu vile - rekao je Milanović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Služio je Pavle i brojne državne funkcioner­e, skoro sve osim Tita, koji je imao svoje konobare i kuvare. Tokom poseta Hamdije Pozderca i Branka Mikulića, istaknutih političara tog doba, bio je upravnik bara u NP i seća se da je napamet znao da napravi čak 60 koktela. Ipak, četrdeseta­k dana s Elizabet možda su i najdraži deo njegove karijere u ugostitelj­stvu. - Lepote njene kugla zemaljska nije imala. Oči u boji, to ti kažem priseća se Pavle, koji za RSE tvrdi da je u to vreme možda bio lepši od nje.

Dok je tada Tjentište poput košnice vrvelo od partizana i četnika, Pavle je jednom na Zelengori na prevaru ušetao u film.

- Snimalo se, ja nisam znao da se snima gore, kad izlazimo iz kola, sve ljudi po stenama oko puta sa mašinkama na prsima. Živi ljudi, a sve gumeni, da ti se digne svaka dlaka na glavi - seća se.

Zakoračio je u devetu deceniju i iza sebe ima dva moždana udara, ali rastanka sa Elizabetom seća se i danas!

- Ona se sa mnom zagrli, poljubi, ko rođeni brat ili sin, i stavi mi kovertu u sako. Ja odem do toaleta i pogledam - koverta puna dolara - kaže Pavle, koji je od dobijenog bakšiša započeo da gradi vikendicu na selu.

Zdanje ni danas nije završio, jer je rat prekinuo sve planove, ali i jednu srećnu epohu u njegovom životu.

- To su srećna vremena bila da srećnija ne mogu biti. Živelo se bolje, lepše i slobodnije. Niko nije pitao ko je šta. Dabogda da opet bude tako, a ja se nadam, jer neću doživeti, a moj sin možda hoće - zaključuje nekadašnji najbolji konobar Jugoslavij­e.

 ??  ?? Pavle Milanović
danas
Pavle sa Elizabet Tejlor Tito i Jovanka sa
Bartonom na snimanju „Sutjeske“
Pavle Milanović danas Pavle sa Elizabet Tejlor Tito i Jovanka sa Bartonom na snimanju „Sutjeske“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia