Alo!

Majstor Dragi u 91. godini popravlja harmonike

Dragi poznaje svaki deo harmonike, ne postoji kvar koji ne može da otkloni!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Čika Dragog znaju harmonikaš­i iz celog sveta! Nišlija Dragutin Miljković već sedamdeset godina popravlja harmonike koje na njegovu adresu stižu iz čitavog sveta. U svojoj 91. godini i dalje uspeva da otkloni i najsitniji kvar na tom instrument­u, koji sadrži više od 5.000 delova.

Dragutin je prvu harmoniku dobio od oca, a kako u to vreme nije bilo majstora, morao je sam da popravlja prvo sitnije, pa kasnije i komplikova­nije kvarove.

„Odlepi se dugme, moram da ga zamenim. Pocepa se meh, moram da ga zakrpim. Sve sam to morao sam”, ispričao je Miljković za „Niške vesti”.

Kada je počeo rat, pridružio se Partizanim­a, ali se nije odvajao od svog instrument­a, pa je često svirao vojnicima nakon borbe.

„U ratu sam svirao harmoniku vojnicima. Kada se završi borba, nastupalo je veselje. Nakon rata sam učestvovao kao omladinac u izgradnji Novog Beograda i tada sam prvi put imao prilike da se susretnem sa majstorima harmonike“, kaže čika Dragi.

U dogovoru sa majstorom kog je upoznao u Beogradu, 1952. godine otvorio je prvu zanatsku radnju za popravku harmonika u Nišu i od tada ne prestaje da radi.

„Moje radno vreme je bilo 15-16 sati dnevno. Bili smo opterećeni porezom. Osam sati radiš za državu, a ostalo za porodicu i tako preko 6070 godina“, rekao je Miljković.

Dragi kaže da ne postoji kvar na harmonici koji ne bi mogao da reši. Poznaje sve njene delove, a najskuplje i najkomplik­ovanije harmonike koje su stigle na njegovu adresu bile su vredne i više od

20.000 evra.

„Italijani proizvode najbolje harmonike, pogotovu one za klasičnu muziku, čija je vrednost velika. Oni su od mene često tražili savete kako bi premostili neki problem prilikom konstrukci­je harmonika, a ja sam kreirao svoje dve harmonike za Geverini“, kaže Miljković koji uopšte ne razmišlja o odlasku u penziju.

 ??  ??
 ??  ?? Od harmonike se ne odvaja: Dragutin Miljković
Od harmonike se ne odvaja: Dragutin Miljković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia