Alo!

SRBA ĆE ZA 40 GODINA BITI TRI MILIONA MAJE

Između dva popisa „nestalo“oko 380.000 stanovnika, stanovništ­vo u Srbiji spada među najstarija u Evropi

- Piše EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

U Srbiji se, u odnosu na sve bivše jugosloven­ske republike, rodi najmanje dece, godišnje umre skoro 40.000 ljudi više nego što se rodi, a prosečna starost stanovnika je skoro 43 godine. Ukoliko se nastave ovakvi trendovi, 2061. biće nas za tri miliona manje.

Srbija je, prema rečima Ivana Marinković­a, naučnog saradnika Instituta društvenih nauka, između dva popisa izgubila između 350.000 i 380.000 stanovnika.

- Podsećanja radi, pedesetih godina prošlog veka u našoj zemlji se rađalo 160.000 deca, a danas se rađa oko 100.000 beba manje. Brojke govore da je polovinom 20. veka umiralo oko 60.000 osoba godišnje, a u današnje vreme svake godine umre više od 100.000 ljudi. Stopa smrtnosti je među najvišim u Evropi, a mi u proseku živimo osam-devet godina manje nego stanovnici skandinavs­kih zemalja. Migracije na relaciji selo-grad ispraznile su cela naselja u Srbiji, zbog migracija mladih imamo veoma nepovoljnu starosnu strukturu - prosečna starost stanovnika naše zemlje je skoro 43 godine. Ako se nastave ovakvi trendovi, 2061. će nas biti za tri miliona manje - upozorio je Martinkovi­ć i naveo da nijedna generacija žena u Srbiji rođena posle Prvog svetskog rata nije rodila dovoljno dece za prostu reprodukci­ju nacije.

- Ako se zna da školovanje jednog studenta košta 10.000 evra, a da se godišnje iz zemlje iseljava 30.000 mladih, lako je izračunati koliko novca poklanjamo zapadnoevr­opskim i prekoatlan­tskim

zemljama. Kada se 1. januara kapije Balkana otvore, ponovo možemo očekivati egzodus mladih u Nemačku - zaključio je Zoran Jevtović, profesor Filozofsko­g fakulteta u Nišu.

Statističk­i podaci govore da je od 169 opština u Srbiji samo šest njih u 2017. godini imalo pozitivan prirodni priraštaj - Novi Pazar, Bujanovac, Sjenica, Novi

Sad, Preševo i Tutin.

Sa izuzetkom najvećeg vojvođansk­og grada, reč je o opštinama sa znatnijim udelom bošnjačkog, odnosno albanskog stanovništ­va.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia