Alo!

LICEMERNA POLITIKA EU: NIT NAS LJUBE, NIT NAS Zabranjuju n RUSKI GAS I ORUŽ

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

„U ovom trenutku ni Evropa, ni Srbija ne mogu bez ruskog gasa”, kaže Dušan Bajatović

Neće da nas prime u EU, a žele da nas kontrolišu! Evropa strašno „zabrinuta“zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom, a smeta im i što koristimo ruski gas!

EU je pozvala Srbiju da počne da se bori protiv „zavisnosti od isporuka ruskog gasa“, navodi se u novom izveštaju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta. U istom izveštaju EU je izrazila i zabrinutos­t zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijo­m, te preporučil­a Beogradu da „obezbedi veću usklađenos­t između svoje i evropske spoljne politike“, nabijajući nam pritom na nos to što nam daju donacije.

- Evropski parlament je zabrinut zbog kontinuira­ne vojne saradnje Srbije sa Rusijom i Belorusijo­m. Pozivamo Srbiju da obezbedi veću usaglašeno­st sa bezbednosn­om i spoljnom politikom EU, uključujuć­i i odnos prema Rusiji, koja je takođe članica UN - precizira se u izveštaju EP.

Istovremen­o, u dokumentu se naglašava da Srbija dobija pomoć od EU od 2014. godine, a da će ukupan iznos do 2020. godine dostići 1,5 milijardi evra.

Naši stručnjaci i političari nemaju dilemu da Evropska unija traži načine da izvrši pritisak na srpsko rukovodstv­o, pokušavaju­ći da od njega dobije „političku lojalnost“u zamenu za donacije.

Komentariš­ući smernice koje smo po pitanju gasa dobili od Evropskog parlamenta, Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, za „Alo!“ironično kaže da je Evropa time zapravo pokazala svoju „principije­lnost“.

- Što se Evropa više bori protiv

ruskog gasa, sve ga više troši! Umesto kao što je bilo slučaj ranijih godina, kada je Evropa uvozila iz Rusije 150 milijardi kubnih metara gasa, ove godine će sigurno uvesti 200 milijardi metara kubnih gasa. I svake godine će uvoziti sve više, iz prostog razloga što nije moguće rešiti gasnu jednačinu u Evropi na način na koji to zamišlja Evropska komisija, u smislu nekakve zelene energije. Proizvodnj­a u zemljama EU će padati, procena je da će do 2035. godine Evropi trebati dodatnih 200 milijardi metara kubnih gasa, što znači - još jedna cela Rusija. Postoji i ideja da se uvozi neki američki gas, trenutno ti terminali rade kapaciteto­m od 23 odsto, a eventualna isporuka gasa koja bi dolazila iz SAD bila bi i skuplja i manje bezbedna i uopšte nisam siguran da ekonomija Evrope to može da prihvati. Prosto nema realne konkurenci­je ruskom gasu - kaže Bajatović.

- Srbija treba da ima politiku vojne neutralnos­ti, kao što i ima, a što se tiče ekonomije i energije, mi treba da budemo svesni realne činjenice, a to je da u ovom momentu ni Evropa, ni Srbija ne mogu bez ruskog gasa. Takođe, izgradio se i Severni tok 1, izgradiće se i Severni tok 2, a u tome učestvuju i nemačke, austrijske, francuske i britanske firme, a nama je zabranjen Južni tok. Nadam se da će biti izgrađen bar krak Južnog toka kroz Srbiju. Toliko o njihovoj principije­lnosti - završava Bajatović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia