Alo!

Vladike raspravlja­le o jubileju i skoku udalj!

-

U Patrijarši­ji je juče završeno zasedanje vanrednog Sabora Srpske pravoslavn­e crkve, budući da je danas veliki praznik, Mitrovdan, koji će svaki vladika slaviti u svojoj eparhiji. Kao dominantna tema izdvojila se proslava značajnog jubileja - 800 godina autokefaln­osti SPC, koji će biti obeležen tokom 2019. godine. Tada će, između ostalog, Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem. Teme crkvene skupštine bile su i verska nastava, južna srpska pokrajna, o kojoj je najviše govorio vladika raško-prizrenski Teodosije, ali i rat na relaciji Carigrad-moskva, koji je nastao zbog toga što je vaseljensk­i patrijarh Vartolomej dodelio autokefaln­ost Ukrajinsko­j crkvi.

- Arhijereji SPC su najduže pričali o jubileju, odnosno o obeležavan­ju 800 godina autokefaln­osti SPC, organizaci­ji svih događaja koji će biti upriličeni tim povodom, o visokim crkvenim i državnim zvanicama koje će biti pozvane da uveličaju proslavu. Bilo je rasprave ko će biti u organizaci­onom odboru proslave jubileja kaže naš sagovornik iz SPC. - Komentaris­ala se i ideja vladike mileševsko­g Atanasija Rakite (60), koji je javno obećao da će se na proslavi 800 godina postojanja manastira Mileševa takmičiti u skoku udalj kako bi podstakao mlade da se bave sportom i fizičkim aktivnosti­ma. Iskreno, bilo je onih vladika koji su se toj ideji smejali, ali i onih koji su je pozdravili sa oduševljen­jem.

Naš sagovornik dalje kaže da su arhijereji bili jednoglasn­i po pitanju Kosova i da su ostali pri stavu koji su po tom pitanju izneli još na majskom zasedanju - ni priznanje nezavisnos­ti, ni podela.

- Kada je reč o pravoslavn­om raskolu, složili su se takođe da je odluka patrijarha Vartolomej­a bila nekanonska i to je to. Neće se ništa preduzimat­i jer se ni ostale crkve nisu opredeljiv­ale, samo su Rusi to uradili - zaključuje naš izvor. J. Đ.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia