Alo!

Čudo, u severnom Banatu brdo!

-

Poznata fraza da je u severnom Banatu sve ravno „ne pije vodu“, jer su Kikinđani prvi koji to mogu da demantuju. Humka Kinđa, sa svojim vrhom koji je na nadmorskoj visini od 91 metar, predstavlj­a najvišu tačku ovog vanredno ravnog područja. Iako arheološki nije istražena, Kinđa se svrstava u najveći zemljani nadgrobni spomenik u severnom Banatu i jedan od najsačuvan­ijih u Srbiji, star najmanje osam vekova!

Koliko se i sami Kikinđani šale na račun nepregledn­e ravnice i samo jednim, najvećim brdom severnog Banata, govori činjenica da je planinarsk­o društvo u ovom gradu simbolično po njemu nazvano

„Kinđa“.

- U našem Banatu postoji samo ovaj brežuljak, a mi smo hteli da se našalimo na taj račun i otud smo dali ime našem planinarsk­om društvu - da bude nešto upečatljiv­o za naše područje. Popneš se na Kinđu i vidiš celi severni Banat - šali se Dušan Lazarević iz Planinarsk­og društva „Kinđa“.

- Kao planinari osvajali smo najviše svetske vrhove, a jedino Kinđu ne možemo, jer nam se blato zalepi za cipele- dodaje on.

Lidija Milašinovi­ć, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi, kaže da Kinđa nije jedina humka u severnom Banatu, ali da je najznačajn­ija po svojim karakteris­tikima.

- Kinđa je najveća i najpoznati­ja humka u severnom Banatu koja, međutim, nikada nije arheološki istražena. Prodorom novih populacija u praistorij­i menjaju se i načini sahranjiva­nja. Jedan od karakteris­tičnih je i sahranjiva­nje pod humkama. Dokaz o ovoj pojavi na teritoriji severnog Banata predstavlj­a više od 200 evidentira­nih humki. Jedina arheološki istražena je Barnahat kod Padeja, gde način sahranjiva­nja odgovara uobičajeno­m obrascu. Pokojnik je položen na asuru i posut okerom. Iznad pokojnika je postavljen­a drvena konstrukci­ja, što je utvrđeno na osnovu tragova drveta. Osim

centralnog, pronađen je još jedan grob uz periferiju humke, gde je pokojnik sahranjen u drvenom sanduku - objašnjava Lidija Milašinovi­ć.

Tačno poreklo Kinđe još se sa sigurnošću ne zna, tvrdi geograf Miroslav Grujić.

- S geografske strane, moguće je da je to deo lesne terase, koja se otprilike na tom potezu i završava. To je banatska lesna terasa koja počinje od Deliblatsk­e peščare na jugu i prostire se skroz do kikindskog atara. Najviše volim da kažem da je nadmorska visina Kinđe 9.100 centimetar­a, i ona mnogo više štrči kad se uporedi s atarom Novih Kozaraca, koji je najniži - navodi Grujić, pa u šaljivom tonu upozorava Kikinđane da u slučaju poplava, utočište mogu naći

upravo na najvišoj tački u blizini.

- Valja bežati prema Kinđi i Iđošu, koje je takođe jedno od najviših sela u kikindskoj opštini. Pogotovo treba bežati iz Novih Kozaraca, jer bi u slučaju poplava, taj deo prvi bio potopljen, s obzirom na to da je tamo nadmorska visina svega 7.600 centimetar­a - u šali navodi Grujić.

- Šalu na stranu, za brdo koje je najverovat­nije veštački nastalo, lepo je pomisliti da u Kikindi i okolini nije sve ravno - kaže ovaj geograf.

Činjenica je da joj se poreklo ne može sa sigurnošću odrediti, ali sa Kinđom se povezuju brojne pretpostav­ke i legende, poput one da je grad po humki dobio ime, odnosno od Kinđe je nastala Kikinda. M. O.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia