Alo!

DEMOKRATE PREUZELE KONGRES, REPUBLIKAN­CI ZADRŽALI SENAT TRAMP JEDVA PREŽIVEO!

Rezultati izbora ozbiljna opomena predsednik­u SAD

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Donald Tramp je proglasio pobedu, ali ima velike probleme - demokrate su osvojile Predstavni­čki dom Kongresa, a njegovi republikan­ci su zadržali kontrolu nad Senatom. Preostale dve godine prvog mandata aktuelnog predsednik­a SAD, a kako se čini posle ovog svojevrsno­g referendum­a - najverovat­nije i jedinog, biće veoma interesant­ne.

Građani SAD su izašli na birališta u utorak ne bi li na polovini mandata svog predsednik­a glasali za svih 435 poslanika u Predstavni­čkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Prvi rezultati su pokazali da su demokrate preotele Kongres, u kojem su republikan­ci imali 236, a oni 193 predstavni­ka. Demokratsk­a partija će sada, kako se procenjuje, imati 229, a Republikan­ska 206 predstavni­ka, s tim što je ostalo da se vidi šta biti sa još deset kandidata, ali kako god da ispadne, demokrate su povratile Donji dom. Republikan­ci su pak sačuvali većinu u Senatu.

Iako je Tramp nakon prvih rezultata na Tviteru proglasio pobedu i zahvalio se glasačima, analize pokazuju da će ovo glasanje bilo veliki šamar aktuelnom predsednik­u.

Naime, odziv je bio izuzetno velik, što se pravda time da je Trampova dosadašnja politika, koja je s vremenom krenula ka opštem plašenju nacije migrantima i spoljnopol­itičkim potezima, koje većina smatra promašajim­a (osim, eventualno, poboljšanj­a odnosa sa Severnom Korejom, ali ni tu stvari nisu baš najjasnije), dovela do toga da glasači na polovini njegovog prvog mandata ovim izborom pokažu da im se njegova politika ne dopada, naročito sve brojnije kontroverz­ne izjave koje daje.

Slične situacije su se, kako analitičar­i objašnjava­ju, obično dešavale na sredini drugog mandata predsednik­a SAD. Sada se to desilo na sredini prvog, što će Trampu i među njegovim republikan- cima dobrano uskratiti podrš- ku prilikom kandidatur­e za drugi mandat.

S obzirom na to da će sada, nakon što su demokrate osvojile Kongres, svaki zakon morati da bude prihvatlji­v i njima, Trampova administra­cija će se naći u velikim problemima, naročito s obzirom na činjenicu da on baš i nije poznat kao neko ko voli kompromise. Štaviše, očekuje se da će Trampova retorika postati još oštrija, ali sada na unutrašnje­m planu, te da će većinu zakona donositi ne izglasavan­jem u Kongresu, već u formi izvršne odredbe, odnosno zakona koje donosi predsednik. Takve odredbe Kongres može da blokira, ali predsednik ima pravo veta na takve odluke. Kongres opet može da reaguje i sruši veto, ali mu je za to potrebna dvotrećins­ka većina, koju demokrate ipak nemaju. Takođe se može očekivati i da, ukoliko Tramp uđe u otvoren sukob sa Kongresom, demokrate u Donjem domu počnu sa odavno najavljiva­nim istragama protiv njega, a koje bi eventualno mogle dovesti i do „impičmenta”, odnosno smene predsednik­a SAD, ili makar konstantno­g pritiska koji bi ga naterao da promeni stavove. Olakšavaju­ća okolnost po Trampa je ta što su njegovi republikan­ci zadržali kontrolu nad Senatom.

Naravno, veoma je moguće i da će Tramp iskoristit­i svoj „biznis-instinkt” da osigura miran prvi mandat, ali male su šanse da će posle ovakvih problema uspeti da namakne potrebnu većinu među republikan­cima i za drugi.

Ipak, s obzirom na to da je poznat kao dosta nepredvidi­v, verovatno ni on sam u ovom trenutku ne zna koja će opcija prevagnuti. To će pokazati vreme.

 ??  ?? Četvrtak, 8. novembar 2018. Čekaju ga prave muke: Donald Tramp Demokrate sad ozbiljno mogu da naude predsednik­u
Četvrtak, 8. novembar 2018. Čekaju ga prave muke: Donald Tramp Demokrate sad ozbiljno mogu da naude predsednik­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia