VEK POBEDE I STRADANJA

Alo! - - AKTUELNO -

Od kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u blizini grada Kompjenja, taj se dan obeležava kao Dan primirja. On se slavi u svim zemljama koje su potpisale sporazum. Primirje je potpisano u 5.15, a istog dana u 11 sati zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju.

Posle potpisivanja primirja nastavljeni su pregovori o uslovima mira. Oni su dogovoreni Versajskim mirom, koji je potpisan 28. juna 1919. godine. Tim događajem je i zvanično okončan Prvi svetski rat. Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu u Srbiji simbolizuje cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović. Nežni bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice poznat je po neverovatnoj izdržljivosti i pod nadimkom „cvet feniks“, jer čak i kad se potpuno osuši, može ponovo da oživi kada se zalije. Ponovno rađanje povezuje se sa činjenicom da je i Srbija uspela da stane na noge nakon iscrpne borbe. Cvet je otkrio doktor Sava Petrović u okolini Niša 1884. godine i on spada u ugroženu vrstu u našoj zemlji, a čuva se u Botaničkoj bašti u Beogradu. Pozadina značke sa cvetom ramonde je zeleno-crna, što su boje Albanske spomenice, a spomenica i značaka zajedno čine amblem Dana primirja.

U Srbiji je Dan primirja državni praznik od 2012. i obeležava se, kao i svuda u svetu, 11. novembra. Pre toga, od 2005. godine se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Ulazak Aleksandra Karađorđevića u oslobođeni Beograd

Kralj Petar na položaju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.