Srbi najmanje praznuju na svetu

Japanci godišnje imaju 15 neradnih dana, za razliku od građana Srbije, koji imaju svega 10

Alo! - - DRUŠTVO - Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Građani Srbije u toku godine imaju svega 10 neradnih dana. Često su simbolika i važnost datuma koji se obeležavaju i proslavljaju u drugom planu, a u prvom predah od posla i svakodnevnih obaveza. Oni koji mogu, praznike koriste da spajaju dane, pa tako od dva slobodna dana naprave četiri - mali raspust.

Iako se veruje da prečesto praznujemo, statistika pokazuje da smo pri dnu liste po broju zvaničnih praznika koji se proslavljaju neradno. Po broju prazničnih dana u rangu sa nama je Bosna i Hercegovina, dok ostatak susednih zemalja ima od dva do pet neradnih dana više. Prednjače Bugari, sa ukupno 17 prazničnih dana, slede Rumuni sa 15, Hrvati sa 14, Mađari sa 13 i Makedonci sa 12 neradnih dana godišnje.

U susednoj Crnoj Gori svi državni praznici se praznuju dva dana, a takvih ukupno ima osam. Neradni dani su i glavni verski praznici. Ukoliko praznik pada u nedelju, neradna su dva naredna dana, a ako se zadesi da je drugi praznični dan nedelja, neradni je prvi naredni dan.

U Bosni i Hercegovini neradno se obeležava pet državnih praznika, plus verski. Zaposleni u BIH imaju pravo da u toku jedne kalendarske godine sa posla odsustvuju četiri radna dana kako bi zadovoljili svoje verske, odnosno tradicijske potrebe, s tim što od toga dva dana imaju neplaćeno odsustvo. Činjenica je da ni daleko razvijenije zemlje neradne dane ne smatraju luksuzom. Tako, na primer, Japanci, za koje važi da „padaju s nogu” od posla, praznuju 15 dana, koliko i Nemci. Švajcarci u toku godine kod kuće odmaraju petnaestak dana, jer cela zemlja zajednički proslavlja sedam, a kantoni još desetak praznika. Šveđani uz 16 državnih praznika imaju još šest „polupraznika“. U SAD i Engleskoj ne radi se 13 dana godišnje, u Rusiji 12, a u Turskoj 16, koliko praznuju i Slovaci.

Po broju neradnih dana prednjače Nepal ili Kambodža, sa po 23 praznična dana, slede Tajland sa 19 i Kolumbija i Indija sa po 18 dana.

Nekada su se praznici doživljavali kao svečanost, ali danas za mnoge ne predstavljaju nešto što je mnogo drugačije od drugih dana osim što se ne radi.

Do kraja ove godine neradan je ostao samo 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu. S obzirom na to da državni praznik pada u nedelju, prenosi se na ponedeljak. Mnogi i dalje žale za 29. novembrom, Danom Republike, naročito onih godina kada pada tako da se može sastaviti produženi vikend. Po jedan neradan dan imaće i oni čije krsne slave tek predstoje, kao i oni koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru. Tako im, makar, garantuje država.

Međutim, iako su pojedini datumi označeni kao neradni, ipak je mnogo građana koji ih proslavljaju radno, kao i svaki drugi dan. Pa kom opanci, kom obojci.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.