LOVCI NA ZLATO DANONOĆNO PREKOPAVAJU BRDA I Arkan tražio blago u selu Miljkovac!

Alo! - - REGIONI -

Vekovna priča o zakopanom blagu u Miljkovcu, udaljenom dvadesetak kilometra od Niša, i dalje mami mnoge lovce na zlato! Mnogi su tragali za vizantijskim blagom iz 6. veka, a ima onih koji veruju da se tu krije blago Nemanjića, kao i dragocenosti koje su hajduci krali od Turaka.

Meštani pričaju da su mnogi tragači dolazili sa namerom da pronađu staru podzemnu vizantijsku crkvu ispunjenu zlatom, krunama, odorama i dijamantima, ali da do sada to nije nikome pošlo za rukom.

- Navodno, u ovom ataru je sakriveno čak 17 tona blaga - kaže meštanin Vladan Jovanović za „Niške vesti“.

U Srbiji postoje ljudi koji tvrde da imaju detaljne mape gde se crkva nalazi, ali do sada još niko nije uspeo da odgonetne misteriju o zakopanom blagu. Na lokaciji od nekoliko kvadratnih kilometara, gde se pretpostavlja da bi se mogla nalaziti podzemna crkva, postoji nekoliko zanimljivih istorijskih i turističkih atrakcija.

Tu je locirano rano vizantijsko utvrđenje Gradište, koje je bilo deo odbrambenog sistema rimskog cara Justinijana Prvog (527-565), u čijoj unutrašnjosti se nalazi i ostatak crkve iz tog perioda. Malo dalje su ostaci srednjovekovnog zamka Železnik iz 14. veka.

Da je legenda o blagu veliki mamac, pokazalo se pre više od 15 godina, kada je na ovim prostorima organizovana najveća potraga za zlatom na prostorima bivše Jugoslavije u 20. veku. Miljkovčani nerado govore o ovoj akciji, ali se priča da je velika potraga organizovana pod amanetom države. Tada se, navodno, konstatovalo da je došlo vreme da se skine vekovno blato s skrivenog blaga Nemanjića, te da bi to moglo da popuni devizne rezerve i izvuče Srbiju iz teškog stanja u kojem se nalazila. U samom selu i na okolnim brdima tada je bilo naoružanih grupa, a potragu za blagom predvodio je misteriozni Italijan sa Sicilije Salvatore Antoni Fijandak sa timom speleologa. Za kopanje su se koristile teške inženjerske mašine i dinamit, a mesto na kojem je kopano nazvano je Jovina jama, po Jovi Brankoviću na čijem imanju se kopalo.

- Kada sam tih godina video da na mom posedu nešto rade nepoznati ljudi, prijavio sam ih policiji, gde mi je rečeno da se ništa ne brinem i da će svaka eventualna šteta da mi bude nadoknađena. Sigurno su tražili magaze i zlato, ali niko ne zna da li su nešto i pronašli - priča Branković za „Niške vesti“.

Sama Jovina jama nalazi se ispod stene i duboka je pedesetak metara, a bila je prokopana još toliko. Tragači su, navodno, imali staru mapu s tekstom „Nađi kamen u tablu, na kojoj su ispisani sedam slova i tri

krsta, ispod koje se nalazi podzemna magaza od 12 prostorija puna zlatnih dukata, zlatnog nakita, četiri krune sa dijamantima i puni kazani raznog blaga. Tu se nalazi i podzemna crkva optočena zlatom“.

U to vreme, tvrde Miljkovčani, u selu je viđen i Željko Ražnatović Arkan sa svojim ljudima. Meštani pričaju i da se posle dve godine iskopavanja i traganja jednog dana iznad sela pojavio helikopter, koji je dugo lebdeo iznad brda gde se jama nalazi. Da li je helikopter podigao nešto i šta - ostalo je nepoznato.

U selu kraj Niša decenijama vlada zlatna groznica!

Čuvena „Jovina jama“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.