MAKRON I TRAMP SE POSVAĐALI, ALI SE JOŠ BRŽE IZMIRILI!

Varnice pre i tokom susreta dva predsednika

Alo! - - SVET -

Izgleda da je mirenje nakon „grubog tvitovanja“postalo zaštitni znak Donalda Trampa kada je reč o spoljnoj politici. Američki predsednik je po dolasku u Pariz napisao da je „predlog Emanuela Makrona da Evropa treba da gradi sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije veoma uvredljiv“.

„To je veoma uvredljivo, ali možda bi Evropa prvo trebalo da plati svoj pravedni udeo u NATO, koji SAD u velikoj meri subvencionišu“, napisao je Tramp.

Međutim, pri dolasku u Jelisejsku palatu, bilo je vidljivo da su Tramp i Makron izgladili nesuglasice, pa je jedan od diplomata naveo da se američki predsednik obratio francuskom kolegi rečima: „Mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda.“

Tramp je rekao da Amerika želi jaku Evropu i da je voljna da pomogne svojim evropskim saveznicima, ali da oni moraju da budu fer po pitanju raspodele tereta odbrane. Na pitanje novinara da pojasni svoju izjavu da je Makronova sugestija da Evropa treba sa smanji zavisnost o

SAD u oblasti bezbednosti uvredljiva, Tramp je rekao da Vašington želi da pomogne Evropi, koja mora da bude fer.

- Trenutno je teret odbrane uglavnom na SAD - rekao je Tramp.

Makron je istakao da deli stav Trampa da Evropa treba da izdvoji više finansijskih sredstava za NATO.

- Iz tog razloga verujem da su moji predlozi za evropsku odbranu u potpunosti u skladu sa tim stavom - dodao je Makron. E. A.

Makron je suptilno pipao koleno američkog predsednika

Prve dame: Melanija i Brižit Ponovo u ljubavi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.