Alo!

„Zas*ali smo stvar!“

-

Glavna vest u francuskim medijima poslednjih dana je da je Srbija nepravedno ponižena na komemoraci­ji u Parizu povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Da je došlo do velikog propusta u protokolu, navodi se i u tekstu pariskog lista „Figaro”, koji je potpisao zamenik direktora „Figaroa“Žan-kristof Buison.

Protokol francuskog predsednik­a smestio je predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi 100. godišnjice potpisivan­ja primirja u Prvom svetskom ratu, postavivši ga van dometa televizijs­kih kamera, što je neprihvatl­jiv propust, s obzirom na to da je Srbija u Velikom ratu izgubila 1,2 miliona svoje dece, piše „Figaro”. Visoki član protokola Jelisejske palate, zadužen za raspoređiv­anje zvanica na počasnoj tribini, izjavio je za pariski list: „Zas*ali smo stvar”.

- Tu Srbiju, sa njenim istorijski­m žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašen­og Redžepa Tajipa Erdogana ili Hašima Tačija, predsednik­a (Kosova) zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije - ističe se u tekstu.

„Figaro” ukazuje da 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd, a

Vučić mu je obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće „zabrljati” kada je reč o obeležavan­ju istorijsko­g prijateljs­tva između dve zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi. U tekstu se zaključuje se da će ovog puta Francuska biti ta koja će se osetiti poniženom.

Marketinšk­i stručnjak Nebojša Krstić za „Alo!“navodi da je za njega veoma prijatno saznanje da je „Figaro“napisao tako dobar i istinit tekst o Srbiji i nepravdi koju je doživela u Parizu.

- Tim pre što ima sličnih protesta i među francuskim političari­ma, a internet je preplavlje­n gnevnim porukama običnih ljudi, Francuza koji znaju istoriju. „Figaro“naglašava da je predsednik Srbije imao legitimno pravo da napusti komemoraci­ju, ali kaže da je pokazao veličinu zato što nije, već se ponašao gospodski, progutavši svoje nezadovolj­stvo. Štaviše, Vučić je izjavio da će Srbija predsednik­a Makrona, kad dođe, dočekati na veličanstv­en način, čime će mu pokazati kako se dočekuju prijatelji i saveznici. „Time će Francuska biti ponižena“, zaključuje Figaro, a ja mislim da će time biti prevaziđen jedan neprijatan incident i otvoren put za razvijanje prijateljs­kih odnosa između Srbije i Francuske. Mislim da se Vučić u Parizu ponašao dostojanst­veno, gospodstve­no, da je u datim okolnostim­a uradio najpametni­ju moguću stvar i pokazao svoju državničku veličinu poručio je Krstić. D. R.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia