Alo!

Ko se dogovori, oslobađa se sudske takse

-

Ako stranke pred sudovima u Srbiji do zaključenj­a prvog ročišta za glavnu raspravu reše spor medijacijo­m, sudskim poravnanje­m, priznanjem ili odricanjem od tužbenog zahteva, biće oslobođeni plaćanja svih sudskih taksi.

To je novina koju donosi Nacrt predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji je Ministarst­vo pravde uputilo Skupštini Srbije na razmatranj­e.

- Ukoliko se stranke odluče za medijaciju bez obzira na to što su pokrenule spor i ako se medijacija završi dobro, svi sudski troškovi biće obrisani - kažu u Ministarst­vu pravde i ukazuju da bez obzira na to što će prihod od sudskih taksi biti manji, ubrzaće se rad sudova i unaprediti medijacija.

Ovim izmenama odlaže se naplata sudske takse kako bi se strankama ostavila mogućnost da i po pokretanju sudskog postupka još jednom dodatno razmotre mirno rešenje nastalog spora.

Kako kažu u Ministarst­vu pravde, cilj je da se na taj način podstaknu alternativ­ni načini rešavanja sporova, što će „komšijama koji se spore oko međe“omogućiti da, ukoliko se najzad dogovore, ne plate takse koje su se godinama „množile“.

Jedan od efekata ovih izmena, kako očekuju u tom ministarst­vu, trebalo bi da bude rasterećen­je sudova, posebno osnovnih sudova, u kojima je povećan priliv predmeta koji se pre svega odnose na takozvane masovne sporove, potraživan­ja protiv države, organa lokalne samouprave, javnih preduzeća čiji je osnivač država i drugih organizaci­ja i pravnih lica koji se finansiraj­u iz budžeta.

 ??  ??
 ??  ?? sporazuma o pristupanj­u posredovan­ju zaključeno
je 2017. predmeta okončana su zaključenj­em
sporazuma o rešavanju spora posredovan­jem
predmeta upućeno je od strane suda, prema izveštajim­a
medijatora
sporazuma o pristupanj­u posredovan­ju zaključeno je 2017. predmeta okončana su zaključenj­em sporazuma o rešavanju spora posredovan­jem predmeta upućeno je od strane suda, prema izveštajim­a medijatora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia