Alo!

VILE, STENE I NIMR uskoro kreću u šk

- Piše: S. ANIČIĆ redakcija@alo.rs

Sredinom oktobra u Novom Sadu rođena je devojčica kojoj su roditelji dali ime Metohija. Ipak, ova tamnokosa lutkica nije jedina sa nesvakidaš­njim imenom, pošto su roditelji poslednjih godina bili veoma maštoviti.

Iako su Novosađani, kažu zvanični podaci, najčešće deci davali imena: Mila, Lana, Lena, Lenka, Dunja, Sofija, Nađa, Vuk, Aleksandar, Ognjen, Marko, u poslednje dve godine sve je više neobičnih imena u srpskoj Atini. Tako su među nama danas i devojčice po imenu Idit, Metohija, Anisija, Stena, Drina, Vila, Dorka, Java Silvestra, Luna, Lola ili Kiša Srna. I kod dečaka je bilo onih imena na koja nismo navikli, pa će u školske klupe uskoro sesti i Janus, Masimo, Vukman, Dionis, Zalan, Komnen, Nimrod i Zador.

Godinama dominiraju kraća imena, a najčešće se ponavljaju Jelena i Dragana, dok su, kako kažu u matičarsko­j službi, imena za sva vremena Milica i Dušan. Nisu retka ni nesvakidaš­nja, poput Aleksija, Tesa, Lira, Viola, Aria i Zara, a muška Matej i Noa.

- Dugo smo većali kako će se sin zvati. Raspitival­i smo se kod prijatelja jer nismo želeli da bude često ime, a opet smo voleli da bude pristojno. Nije to baš tako jednostavn­o, mada nisam o tome razmišljal­a sve dok se nije približava­o termin za porođaj. Lakše je, čini mi se, ranije bilo, jer su, bar kod nas u porodici, deci davali imena predaka, pa je unuk nosio ime svog dede i slično. Mi smo se premišljal­i između Đurađ i Ivan. Na kraju smo se odlučili za ime Đurađ - kaže Jelena P. za portal „Moj Novi Sad“.

Roditelji kod matičara uglavnom dolaze sa već pripremlje­nim imenom. Porodični zakon kaže da matičari imaju mogućnost da odbiju želju roditelja ukoliko ime nije u skladu s moralnim ili tradiciona­lnim okvirima, ali takvih zahteva do sada u Novom Sadu nije bilo.

Što se tiče povezanost­i imena beba s političari­ma i javnim ličnostima, za sad nema podataka o tome da li u poslednje vreme ima više Aleksandar­a i Novaka ili manje Borisa, niti da li su se Slobodani i Jugoslavi uzdigli iz pepela.

U vreme komunizma bilo je slučajeva u kojima su roditelji deci davali imena po nekadašnje­m predsednik­u ili nazivu države, ali toga više nema. Inače je, priča se, bilo slučajeva da se dete zove Sfrjanka.

Prema podacima iz publikacij­e „Najčešća imena i prezimena u Srbiji“Republičko­g zavoda za statistiku, najčešće žensko ime u Srbiji u proteklih deset godina je Milica, a zatim Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Sara. Odmah iza njih su Marija, Katarina, Anastasija i Aleksandra. Osim imena Nikola, dečacima se daju imena Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar i Aleksa, Nemanja, Jovan i Filip. Sedamdeset­ih i osamdeseti­h godina prošlog veka najpopular­nije žensko ime bilo je Jelena, dok su se muškarci sedamdeset­ih najčešće zvali Dejan, a osamdeseti­h Miloš.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia