Alo!

Pikasa štancuju u Pančevu

Lažna remek-dela Pabla Pikasa, koja na tržištu vrede od 100.000 do 200.000 evra, švercerima umetnina prodaju za 1.000 do 5.000 evra

- Piše: DANICA ĆURUVIJA danica.curuvijaal­o.rs

„Remek-dela“čuvenog španskog slikara Pabla Pikasa danas se mogu kupiti za 1.000, umesto za 200.000 evra! I slike ostalih srpskih i svetskih umetnika možete da kupite ispod ruke, pošto organizova­ne kriminalne grupe ta dela naveliko štancuju u svojim radionicam­a u

Pančevu, Novom Sadu, Beogradu i Smederevu.

U Pančevu postoji radionica u kojoj rade iskusni slikari, koji remekdela falsifikuj­u do savršenstv­a. Tako dela Pabla Pikasa, koja na tržištu vrede od 100.000 do 200.000 evra, švercerima umetnina prodaju za 1.000 do 5.000 evra. Oni ih dalje odnose u galerije po Evropi i Americi, gde bogata klijentela ne žali pare za vredne umetnine - otkriva za „Alo!“jedan srpski istoričar umetnosti, koji je želeo da ostane anoniman. Povodom informacij­e da su naši državljani pokušali da u Nemačkoj uvale falš umetničke slike, ali da su razotkrive­ni, on navodi da ta vrsta „posla“odavno postoji kod nas, a da je zarada onih koji su uključeni u lanac prodaje ogromna!

Slike su posebno tražene u Švajcarsko­j, Nemačkoj i

Americi, kao i u

Zagrebu, a posebna potražnja među kolekciona­rima trenutno vlada za delima slikara iz doba zenitizma, čiji je predvodnik bio Ljubomir Micić. Pošto je većina originala spaljena, sada je prava pomama evropskih kolekciona­ra za njima, a slikari u Pančevu jednu sliku švercerima rade za 100 evra, dok ih prodavci na aukcijama preprodaju za 3.000 ili 4.000 evra. Cene variraju u zavisnosti od dela i slikara koji se traži kaže sagovornik „Alo!“.

Slike u većini slučajeva završavaju u Evropi, a trenutno su, kaže izvor našeg lista, osim Pikasa i Marka Šagala, traženi i srpski slikari Petar Lubarda i Sava Šumanović.

- Veliki je greh što se lažiraju dela Petra Lubarde, Petra Konjovića i drugih. Neki klijenti znaju da su dela lažna i spremni su da za dobar falsifikat iskeširaju dosta, ali znatno manje od stvarne cene. Takođe, ima naših ljudi koji dolaze iz Švajcarske ili drugih zemalja i te slike i crteže prenose preko granice umotane u novine! - dodaje naš izvor.

Falsifikat­ori su, dodaje on, mahom završili istoriju umetnosti, imaju veliko iskustvo, a tim poslom se bave i po 20 godina.

Ima jedan stariji slikar u Pančevu kojeg zovu Alhemičar, pošto neke radove ispeče u pećnicama. Neko od njih se poveravao kupcu šta radi. Zanimljivo je da je jedan od tih starijih falsifikat­ora pre 20 godina pronađen mrtav u parku, a njegova smrt nikad nije rasvetljen­a - kaže srpski istoričar umetnosti.

On tvrdi da je veoma bitno utvrditi odgovornos­t stručnjaka koji daju potvrdu prodavcima da su slike originali.

Osnovno je pitanje li da ti stručnjaci, koji daju potvrdu da je neka slika autentična, odgovaraju za svoje mišljenje - kaže on, naglašavaj­ući da se zbog lažiranja remek-dela vode procesi pred sudovima u Beču, ali i u Americi.

 ??  ?? Često falsifikov­an:
Pablo Pikaso Petar Lubarda
Često falsifikov­an: Pablo Pikaso Petar Lubarda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia