Alo!

Kovinski most može da padne kao nadvožnjak u Đenovi!

Rumunska firma „Holleman“je delove tona, za vetrenjače, teške oko 40.000 dopremila u Luku Smederevo i preko reke hoće da ih preveze u Izbište

- Piše: S. DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Kovinskom mostu preti horor nalik onom u Đenovi, kada je prilikom urušavanja nadvožnjak­a poginulo 39 ljudi, ukoliko se preko tog mosta na Dunavu hitno ne stopira prevoz 300 tura delova za gradnju vetrenjača, težine oko 40.000 tona!

Stručnjaci su upozorili Javno preduzeće „Putevi Srbije“da blagovreme­no preduzme sve potrebne mere zaštite bezbednost­i Kovinskog mosta i rumunskoj firmi, koja je dobila taj posao, ne dozvoli transport da ne bi došlo do ugrožavanj­a života ljudi i imovine većih razmera!

Kako saznajemo, rumunska firma „Holleman“je ugovorila dopremu više od 300 tura delova za izgradnju vetrenjača u vetroparku „Košava“, u ataru sela Izbište kod Vršca, čija je težina oko 40.000 tona! Problem je nastao jer su od svih luka u Srbiji odabrali Luku Smederevo, a taj ogromni tovar, umesto drumovima, hoće da prevezu preko Kovinskog mosta!

 Jedna vetrenjača

3.000.000 vredi oko

evra

 Ceo vetropark u Izbištu za

„zelene” proizvodnj­u ona evra struje vredi

200 mili

 Transport

delova za vetrenjače kroz Srbiju košta

 pet miliona evra Porez na zaradu za iznosi od prevo

milion evra redovni saobraćaj. Na taj način bi trpela privreda celog kraja, a redovni saobraćaj bi bio u kolapsu! Zbog ogromnog tereta, Srbiji bi mogla da se desi nesreća poput one u Đenovi i mogli bi da nastradaju nedužni ljudi! - navodi naš sagovornik, član Udruženja transporte­ra Srbije, i ističe da je protiv Dejana Tubića, suvlasnika i direktora preduzeća „Holleman transport“d.o.o. Beograd podneta krivična prijava Višem javnom tužilaštvu zbog sumnje da je tražio rupe u zakonu kako bi Srbiju ojadio za porez!

- Predstavni­ke rumunske firme „Holleman“u Srbiji nije briga da li će most biti oštećen, niti da li će neko nastradati, već samo da rumunskom vlasniku naprave što veći profit! Zbog nečijeg hira bi trpela privreda tog kraja, dok bi država Srbija bila oštećena za porez! Strana firma po Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju nije mogla da dobije taj posao u Srbiji, jer je i domaća firma konkurisal­a za isti posao. „Holleman“je zbog toga preko svoje ćerke firme u Srbiji ubacivao svoje prikolice kako bi prevarilo Srbiju za kabotažu (prevoz tereta u domaćem drumskom saobraćaju koji obavlja domaći prevoznik priključni­m vozilom koje je u vlasništvu stranca ili nije registrova­no u Srbiji). Transport delova za vetrenjače kroz Srbiju košta oko pet miliona evra, tako da porez iznosi milion evra! „Holleman transport“d.o.o. Beograd će fakturisat­i svojoj matičnoj firmi u Rumuniji minimalan iznos i na taj način prevariti Srbiju za najmanje 900.000 evra! - objašnjava naš sagovornik.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, pokrenulo je istragu protiv Dejana Tubića, suvlasnika i direktora preduzeća „Holleman transport“d.o.o. Beograd zbog sumnje da je sa umišljajem podstrekiv­ao rumunsko preduzeće „Holleman“i nemačko preduzeće „Schwaender“da učestvuju na konkursu koji je raspisala danska kompanija „Vestas“za prevoz vetrenjača za račun preduzeća „Mk Fintel“. On se tereti da je prekoračio granice svojih ovlašćenja u nameri da sebi, kao i rumunskoj i nemačkoj firmi, pribavi nezakonitu zaradu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia