Alo!

Vučić: Srbija će zaštititi svoj narod!

Ako neko misli da će Albanci ili njihova želja za državom nestati to su gluposti. Ili da ćemo mi promeniti stav SAD, Nemačke... To je nerealno

- Piše: V. NESTOROVIĆ redakcija@alo.rs

„Nismo u lakoj poziciji jer nemamo kontrolu ni nad jednim pedljem Kosova i Metohije, ali zato imamo svoj narod, koji je spreman da čuva svoja ognjišta - a oni imaju svoju državu, koja je spremna da im svakako pomogne“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se juče sastao sa predstavni­cima Srba na Kosovu i Metohiji, koje je zamolio da nastave proteste mirnim putem, „a država će međunarodn­oj zajednici nastaviti da ukazuje ne samo na štetnost već i na pogubnost mera Prištine, koje dubinski razaraju mir i stabilnost“.

- Situacija nije nimalo laka. Zavisite sve vreme od volje Prištine i od toga hoće li da poštuju pravo ili ne. Kada se neko ponaša nepravno ili protivprav­no, ograničene su mogućnosti delovanja - istakao je Vučić.

Istakao je da je srećan što su se Srbi podigli i probudili, što razumeju koliko su pogođeni merama, što su pokazali da su i te kako značajan politički faktor na KIM i što su, kako kaže, na civilizova­n i dostojanst­ven način pokazali razliku između sebe i onih koji su svoje mere sprovodili u delo.

Predsednik Vučić je na pitanje da li se nada da će Priština uskoro povući svoje mere rekao da se nada, ali da ne veruje u to.

- Voleo bih da se to desi danas, voleo bih da se desilo pre 15-20 dana, kada su uvodili te mere. Ali plašim se da se to neće dogoditi.

Naveo je da je zadovoljan izjavom američkog državnog sekretara Majka Pompea o tome da Priština mora da ukine takse, ali i naglasio da Beograd i Priština nisu ni blizu bilo kakvog konačnog dogovora i da se sada ne vode razgovori.

- Američki stav o taksama je korektan. Ali Amerika ima drugačiji odnos prema Kosovu, za njih su oni nezavisna država, za nas nisu. Važno je govoriti da treba naći kompromis, ali to nije moguće, ni oko CEFTA, ni oko Briselskog sporazuma. Teško je postići bilo kakav kompromis. Kad ne možete da se dogovorite ni oko elementarn­ih stvari, povlačenju taksi, kako onda da se oko krupnijih i važ-

nijih stvari dogovorite - dodao je Vučić i podsetio „da su za Srbiju dve stvari problem“. Prva je to što „Albanci računaju da imaju svoju državu i da je njihova državnost zaokružena, za šta će se boriti po cenu svega“.

- To je faktor koji moramo da vidimo, a razmislite na šta smo mi spremni, osim da opsujemo sopstvenu vlast i optužimo je i za ono što smo sami činili dok smo bili na vlasti - rekao je predsednik.

Drugi problem je činjenica da je dobar deo sveta već priznao tu državnost i da moramo da razumemo okvire u kojima se krećemo.

- Ako neko misli da će Albanci ili njihova želja za državom nestati - to su gluposti. Ili da ćemo mi promeniti stav SAD, Nemačke... To je nerealno, ali možemo da se borimo da dobijemo najviše što možemo i da zaštitimo narod, zbog kojeg mnogo toga činimo, koji želimo da opstane. Treba da čuvamo državu na KIM onoliko koliko možemo, koliko je imamo i koliko možemo da se izborimo. Ljudi treba da razumeju da to nije jednostavn­o.

 ??  ?? Priština i dalje ne odustaje od 100 odsto
takse na srpsku robu
Priština i dalje ne odustaje od 100 odsto takse na srpsku robu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia