Alo!

Eh, da je sreće da nismo ni bili zajedno

-

P red poslanicim­a parlamenta Crne Gore juče se našla rezolucija kojom je trebalo da se poništi odluka Podgoričke skupštine iz 1918. o ujedinjenj­u Crne Gore sa Srbijom.

V aljda je to trebalo da bude poslednji ekser u srpsko-crnogorski­m odnosima, ali ovo je Balkan, gde je Srbiji dodeljena uloga glavnog krivca za sve što se u poslednjih 1.000 godina dešavalo na ovim prostorima, a mnogi bi voleli i u narednih 1.000.

G lupo je, zaista, kad nemate koga da krivite, jer izgleda da su svi drugi bili nevinašca dok se nije pojavila ta strašna Srbija i 1918. ujedinila sve u zemlju zvanu Jugoslavij­a.

D a je sreće da nikada nismo bili zajedno, ali jesmo. A da smo nastavili odvojenim putevima, koga bi danas u Zagrebu, Podgorici, Sarajevu, Skoplju krivili? Njih smo, izgleda, okupirali, uprkos herojskom otporu koji su pružali srpskim trupama. Valjda tako ide, kada neko želi da vas okupira, vi se borite protiv njega, mada, izgleda, to poglavlje nisu pročitali oni koje smo navodno okupirali pre 100 godina.

A

ko bi iko ikada trebalo da poništava neku odluku o ujedinjenj­u, to bi valjda trebalo da bude Srbija.

A

h, da, u Srbiji nije ni održana bilo kakva skupština, kao, recimo, u Podgorici, pa tako i nemamo priliku da sami po sebi pljujemo za nešto što je bilo pre 100 godina.

D a je kralj Aleksandar pitao narod da li je za to da se ujedini sa svom slovenskom braćom, mislim da bi odgovor onih koji su preživeli te nesrećne godine bilo većinsko „ne“.

Z ato ih kralj Aleksandar i nije pitao i mi smo postali ne samo zarobljeni­ci nego i glavni krivci za propali projekat po imenu Jugoslavij­a i kao loši đaci dva puta smo pali na istom predmetu.

S ada smo dočekali da nas u Podgorici proglašava­ju okupatorom. Ako, zaslužili smo, trebalo je da budemo pametniji, ali nismo, a ako se ikada budemo ponovo ujedinjava­li s nekim, mislim da bi trebalo da biramo između Madagaskar­a i Novog Zelanda. Nikako s „braćom“.

O vako, ako nam je za utehu, ili pravdu, istog dana kada smo u Podgorici proglašava­ni za okupatora stiglo je saopštenje iz Uneska da je „pevanje uz gusle deo nematerija­lnog kulturnog nasleđa Srbije“. Neko bi rekao - udarac na čojstvo i junaštvo Crne Gore, ali teško da iko među zvaničnici­ma u Podgorici zna kako se to novom azbukom piše. Nema tih slova u bukvaru kod njih.

 ??  ?? Veljko Nestorović urednik
Veljko Nestorović urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia