Alo!

MILOŠEVIĆU UKRALI MOZAK

- Pišu: D. RAMADANI - J. ĐONDOVIĆ redakcija@alo.rs

Niko ne zna gde je mozak Slobodana Miloševića! Telo bivšeg predsednik­a Srbije već 12 godina počiva ispod lipe u Požarevcu, i to bez mozga, jer je izvađen i zadržan u Hagu, što su za BBC potvrdili tadašnji zvaničnici Tribunala.

Da je telo Slobodana Miloševića u Srbiju preneto bez mozga, otkrio je Kristijan Šartije, koji je u vreme Miloševiće­ve smrti bio portparol Tribunala. - Sećam se da je Miloševiće­vo telo u martu 2006. vraćeno u Srbiju bez mozga. Ne znam šta je bilo posle, da li je mozak vraćen porodici ceo ili u delovima, ili je ostao u institutu, ili je uništen - rekao je Šartije za BBC, a Florens Artman, koja je 2006. bila portparol Karla del Ponte, glavne tužiteljke Tribunala, svojom izjavom samo je produbila misteriju.

- Zbog strogih holandskih zakona o privatnost­i nismo mogli da proverimo da li je u Hagu ostao samo mozak ili se to dogodilo i sa još nekim delovima tela. Takvu informacij­u mogu da dobiju samo holandski ili srpski državni organi ili članovi porodice

- kazala je ona za britanski javni servis.

BBC se obratio i Holandskom forenzičko­m institutu, gde nije uspeo da dobije odgovor na pitanje šta se desilo s Miloševiće­vim mozgom, uz obrazložen­je nadležnih iz tog instituta da im „nije dozvoljeno da daju informacij­e o pojedinačn­im slučajevim­a“, ali i šturo objašnjenj­e da Institut „uopšteno govoreći ima pravo da zadrži određene uzorke radi daljih pretraga“.

Da je zaista moguće da je Hag zadržao Miloševiće­v mozak, odnosno jedan njegov deo, za „Alo!” navodi i najpoznati­ji srpski patolog dr Zoran Stanković. - Kada su u pitanju obdukcije u takvim slučajevim­a, onda se

radi hemijsko-toksikološ­ka analiza po određenom pravilu i propisu. Uzima se deo mozga, jetre, plućnog krila, deo srca, deo tankog i debelog creva i želudačni sadržaj da bi se videlo da li postoji neka supstanca ili ne. Kada su u pitanju slučajevi smrti u zatvoru, obaveza je da se ti organi uzmu i da se odradi hemijsko-toksikološ­ka analiza. To traje nekoliko dana, može da traje i duže, a nakon te analize se ti organi i čuvaju u specijalni­m laboratori­jskim uslovima. Ako su uzeli, jedino je to razlog zašto je uzet deo mozga - objasnio je on.

Bivši predsednik Srbije sahranjen je 18. marta 2006. godine u Požarevcu, posle komemorati­vnog skupa u Beogradu. Kovčeg s Miloševiće­vim telom spušten je u zemlju u 17.50, uprkos običajima prema kojima se telo pokopava pre smrkavanja. Orkestar je svirao ruske pesme „Rjabinuška“i „Podmoskovs­ke večeri“.

 ??  ?? Kovčeg u Srbiju stigao zapečaćen
Kovčeg u Srbiju stigao zapečaćen
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia