Alo!

Svake godine od raka prostate oboli 2.800 muškaraca Život nakon operacije

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

U Srbiji od raka prostate godišnje oboli oko 2.800 muškaraca, a gotovo 900 njih izgubi bitku sa tom opakom bolešću. To je najčešće maligno oboljenje i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća.

Prof. dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju KCS, kaže da je danas najveći problem što se bolest otkriva kasno, te je i lečenje veoma neizvesno.

- Ako se bolest otkrije na vreme, moguće je primeniti sve modalitete lečenja i moguće je izlečiti pacijenta - rekao je Džamić i napomenuo da je važno da svaki muškarac pred kraj pete decenije uradi PSA test (prostata specifični antigen), marker za karcinom prostate, koji je prva karika u dijagnosti­ci bolesti.

Na jednom takvom preventivn­om pregledu Slobodan Mojsin je pre 17 godina otkrio da ima karcinom prostate. Tumor-marker je pokazao da nešto nije u redu. Usledile su dalje pretrage i teška dijagnoza. Usledile su operacija i godine borbe sa tom opakom bolešću, ali Slobodan Nakon operacije, život se često menja, ali to zavisi i od godina osobe koja se operisana. Ranije je češće dolazilo do bežanja urina, a danas se ta komplikaci­ja javlja retko i može veoma uspešno da se izleči dodatnom operacijom ili lekovima. Što se erekcije tiče, taj problem je češći jer se nervni snopovi nalaze blizu prostate. Ti nervi su veoma nežni, pa i ako operiše vrstan hirurg, može da dođe do oštećenja živaca. Povratak erekcije može da se postigne pomoću tableta ili injekcija. Statistika pokazuje da od deset operisanih muškaraca dvojica imaju urednu erekciju, a veći deo njih problem uspešno može da reši lekovima.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia