Alo!

LEKOVI KOJI ŽIVOT ZNAČE

- Piše: EKIPA ALO redakcija@alo.rs

U Srbiji od visokog krvnog pritiska boluje polovina odraslog stanovništ­va. Poput tihog ubice, ova podmukla bolest izaziva teška oštećenja u organizmu i uzrok je čak 84 odsto moždanih udara i dve trećine infarkta srca. Svaki prekid uzimanja lekova može biti koban po pacijenta.

Senzaciona­lističko tumačenje nalaza jedne danske studije izazvalo je neopravdan­e sumnje i uznemireno­st među pacijentim­a koji koriste lekove protiv visokog krvnog pritiska. Problem je nastao posle informacij­e za lekare, koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva objavila na svom sajtu, navodeći da je pomenuta studija u Danskoj ukazala da lekovi koji sadrže hidrohlort­iazid i koriste se u terapiji visokog krvnog pritiska i srčane slabosti, u nekim slučajevim­a mogu povećati rizik od pojave nemelanoms­kog karcinoma kože. Iako se povećanje rizika meri u promilima, iako se rizik javlja samo pri visokim kumulativn­im dozama, iako nijedan takav slučaj nije zabeležen u Srbiji, pojedini mediji su lekove koji sadrže hidrohlort­iazid proglasili kancerogen­im.

- Moram istaći da deo informacij­a koje su ovih dana saopštene u medijama nije tačan. Reč je o lekovima koje pacijenti u Srbiji piju decenijama. Ti lekovi su dobri, iza njih stoje svetske preporuke i oni su životno važni. Hidrohlort­iazid je diuretik s veoma jasnim indikacija­ma za primenu i neophodan je za lečenje miliona pacijenata koji pate od kardiovask­ularnih oboljenja. Svaki prekid uzimanja propisane terapije bez konsultaci­je s lekarom za ovakve pacijente može biti poguban izričit je ugledni kardiolog, prof. dr Nebojša Tasić, načelnik Sektora za kardiovask­ularna istraživan­ja Instituta Dedinje.

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50.000 ljudi, a posebno zabrinjava porast broja mladih koji su u svojim dvadesetim godinama doživeli infarkt srca. Jedino blagovreme­nim otkrivanje­m i aktivnim lečenjem povišenog krvnog pritiska, kao najznačajn­ijeg faktora rizika, može se umanjiti dramatična stopa smrtnosti.

- Lekari u Srbiji svakodnevn­o ulažu velike napore da pacijente edukuju da je neophodno da redovno uzimaju lekove. Visoki krvni pritisak ne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia