LEKOVI KOJI ŽIVOT ZNAČE

Alo! - - DRUŠTVO - Piše: EKIPA ALO [email protected]

U Srbiji od visokog krvnog pritiska boluje polovina odraslog stanovništva. Poput tihog ubice, ova podmukla bolest izaziva teška oštećenja u organizmu i uzrok je čak 84 odsto moždanih udara i dve trećine infarkta srca. Svaki prekid uzimanja lekova može biti koban po pacijenta.

Senzacionalističko tumačenje nalaza jedne danske studije izazvalo je neopravdane sumnje i uznemirenost među pacijentima koji koriste lekove protiv visokog krvnog pritiska. Problem je nastao posle informacije za lekare, koju je Agencija za lekove i medicinska sredstva objavila na svom sajtu, navodeći da je pomenuta studija u Danskoj ukazala da lekovi koji sadrže hidrohlortiazid i koriste se u terapiji visokog krvnog pritiska i srčane slabosti, u nekim slučajevima mogu povećati rizik od pojave nemelanomskog karcinoma kože. Iako se povećanje rizika meri u promilima, iako se rizik javlja samo pri visokim kumulativnim dozama, iako nijedan takav slučaj nije zabeležen u Srbiji, pojedini mediji su lekove koji sadrže hidrohlortiazid proglasili kancerogenim.

- Moram istaći da deo informacija koje su ovih dana saopštene u medijama nije tačan. Reč je o lekovima koje pacijenti u Srbiji piju decenijama. Ti lekovi su dobri, iza njih stoje svetske preporuke i oni su životno važni. Hidrohlortiazid je diuretik s veoma jasnim indikacijama za primenu i neophodan je za lečenje miliona pacijenata koji pate od kardiovaskularnih oboljenja. Svaki prekid uzimanja propisane terapije bez konsultacije s lekarom za ovakve pacijente može biti poguban izričit je ugledni kardiolog, prof. dr Nebojša Tasić, načelnik Sektora za kardiovaskularna istraživanja Instituta Dedinje.

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50.000 ljudi, a posebno zabrinjava porast broja mladih koji su u svojim dvadesetim godinama doživeli infarkt srca. Jedino blagovremenim otkrivanjem i aktivnim lečenjem povišenog krvnog pritiska, kao najznačajnijeg faktora rizika, može se umanjiti dramatična stopa smrtnosti.

- Lekari u Srbiji svakodnevno ulažu velike napore da pacijente edukuju da je neophodno da redovno uzimaju lekove. Visoki krvni pritisak ne

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.