Šta kažu dermatolozi?

Alo! - - DRUŠTVO -

boli, to je podmukla bolest i može se razvijati neprimetno sve dok u organizmu ne izazove teška sistemska oštećenja kao što su moždani udar, infarkt srca, oboljenja srca, aneurizmatske bolesti, oštećenja vida, oštećenja jetre, otkazivanje bubrega - objašnjava prof. dr Nebojša Tasić.

Zato je redovno uzimanje lekova ključno za život ovih pacijenata i lekari su sada zabrinuti da bi posle pogrešnih tumačenja moglo među pacijentima da dođe do masovnog odustajanja od neophodne terapije.

- Svaki lek ima i moguća neželjena dejstva. Na uputstvu leka navedene su uvek i moguće kontraindikacije. Lekari su dužni da informišu pacijente o najvažnijim mogućim neželjenim reakcijama, ali da ih podsete i na obavezu pacijenta da prijavi svom lekaru bilo koju od neželjenih reakcija ukoliko se dogodi. Zbog potencijalne foto-senzitivnosti određenih lekova, kao i drugih razloga, pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak se uvek upozoravaju da se ne izlažu dugotrajno suncu objašnjava prof. dr Nebojša Tasić.

Naš ugledni kardiolog poručuje da lekovi koji sadrže hidrohlortiazid nisu štetni po zdravlje, da je njihova korist mnogostruko veća od mogućeg rizika, te da pacijenti samoinicijativno nikako ne prekidaju terapiju.

Prof. dr Snežana Minić iz Klinike za dermatovenerologiju KCS-A u razgovoru za „Alo!“objašnjava da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od nemelanomskog kacinoma kao posledica korišćenja lekova koji sadrže hidrohlortiazid i koriste se u terapiji visokog krvnog pritiska i srčane slabosti. - Nemelanomski rak kože najčešća je vrsta raka kod ljudi, posebno onih starijih i to svetlije kože i očiju. Reč je i o vrsti raka koji ne metastazira i nije toliko opasna. Danska je zemlja u kojoj žive ljudi izrazito svetle puti, svetlih očiju i kose, koji su inače skloni obolevanju od karcinoma i tumora kože - ističe ona i dodaje - Lekovi protiv hipertenzije su životno važni i nikako se ne sme prekidati njihovo uzimanje. Izbegavanje izlaganja suncu je preporuka koja važi za celu populaciju, a posebno za pacijente sa hipertenzijom, bez obzira na vrstu terapije koju koriste. Stariji ljudi, takođe, treba da ograniče boravak na suncu, nezavisno od zdravstvenog stanja - upozorava prof. dr Snežana Minić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.