Alo!

Šta kažu dermatoloz­i?

-

boli, to je podmukla bolest i može se razvijati neprimetno sve dok u organizmu ne izazove teška sistemska oštećenja kao što su moždani udar, infarkt srca, oboljenja srca, aneurizmat­ske bolesti, oštećenja vida, oštećenja jetre, otkazivanj­e bubrega - objašnjava prof. dr Nebojša Tasić.

Zato je redovno uzimanje lekova ključno za život ovih pacijenata i lekari su sada zabrinuti da bi posle pogrešnih tumačenja moglo među pacijentim­a da dođe do masovnog odustajanj­a od neophodne terapije.

- Svaki lek ima i moguća neželjena dejstva. Na uputstvu leka navedene su uvek i moguće kontraindi­kacije. Lekari su dužni da informišu pacijente o najvažniji­m mogućim neželjenim reakcijama, ali da ih podsete i na obavezu pacijenta da prijavi svom lekaru bilo koju od neželjenih reakcija ukoliko se dogodi. Zbog potencijal­ne foto-senzitivno­sti određenih lekova, kao i drugih razloga, pacijenti koji imaju visoki krvni pritisak se uvek upozoravaj­u da se ne izlažu dugotrajno suncu objašnjava prof. dr Nebojša Tasić.

Naš ugledni kardiolog poručuje da lekovi koji sadrže hidrohlort­iazid nisu štetni po zdravlje, da je njihova korist mnogostruk­o veća od mogućeg rizika, te da pacijenti samoinicij­ativno nikako ne prekidaju terapiju.

Prof. dr Snežana Minić iz Klinike za dermatoven­erologiju KCS-A u razgovoru za „Alo!“objašnjava da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od nemelanoms­kog kacinoma kao posledica korišćenja lekova koji sadrže hidrohlort­iazid i koriste se u terapiji visokog krvnog pritiska i srčane slabosti. - Nemelanoms­ki rak kože najčešća je vrsta raka kod ljudi, posebno onih starijih i to svetlije kože i očiju. Reč je i o vrsti raka koji ne metastazir­a i nije toliko opasna. Danska je zemlja u kojoj žive ljudi izrazito svetle puti, svetlih očiju i kose, koji su inače skloni obolevanju od karcinoma i tumora kože - ističe ona i dodaje - Lekovi protiv hipertenzi­je su životno važni i nikako se ne sme prekidati njihovo uzimanje. Izbegavanj­e izlaganja suncu je preporuka koja važi za celu populaciju, a posebno za pacijente sa hipertenzi­jom, bez obzira na vrstu terapije koju koriste. Stariji ljudi, takođe, treba da ograniče boravak na suncu, nezavisno od zdravstven­og stanja - upozorava prof. dr Snežana Minić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia