Alo!

Čovek koji je stvorio OTMENI BEOGRAD

- Ekipa ALO! redakcija@alo.rs

Na tome da je Beograd danas tako lep grad uglavnom možemo da zahvalimo Aleksandru Bugarskom! Iako je mnogo od njegovog rada srušeno, zaboravlje­no i izgubljeno, ono što je ostalo dovoljno je da se u srpsku prestonicu iznova i iznova zaljubljuj­ete.

Postoje ljudi koji su lepotom svojih umetničkih dela zadužili ceo srpski narod. Jedan od takvih bio je i Aleksandar Bugarski, najznačajn­iji arhitekta svog vremena u Srbiji i čovek koji je projektova­o neka od najlepših beogradski­h zdanja. Može se reći da je gospodin Bugarski glavni „krivac“za neka od najlepših zdanja srpske prestonice. Među njegovim delima nalaze se zgrada Narodnog pozorišta u Beogradu, Stari dvor (Skupština grada Beograda), Dom društva Crvenog krsta, zgrada bivšeg ministarst­va prosvete, danas poznatija kao Dom Vukove zadužbine…

Osim ovih najznačajn­ijih dela, u bogatom opusu Aleksandra Bugarskog nalazi se još 126 javnih i privatnih zgrada. Za neke se i danas zna, nekih građevina

više nema, a neke su izmenjene do neprepozna­tljivosti.

Samo u Knez Mihailovoj ulici projektova­o je desetak kuća za najugledni­je Srbe svog vremena. Danas ih je ostalo manje od polovine, ali tu su zdanja na Zelenom vencu 14, u Brankovoj 24… Aleksandar Bugarski je ukrasio i Sabornu crkvu.

Takođe, treba napomenuti da Aleksandar Bugarski nije gradio samo u Beogradu. Projektova­o je crkve u Loznici i Ritopeku, školu „Svetozar Marković“u Novom Sadu, Okružno načelstvo u Smederevu, kao i Verthajmov­e radničke kuće u Beču.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia