Alo!

Ima li pravde!?

-

OVK je bila na spisku teroristič­kih organizaci­ja, dok Vašington jednog dana, i to 1998. godine, nakon susreta Ričarda Holbruka sa pripadnici­ma pomenute organizaci­je, nije odlučio suprotno.

I nije bilo bitno što su pripadnici OVK, predvođeni Haradinaje­m, Tačijem, Veseljijem, Ljimajem, otimali, ubijali, mučili, silovali i tako širili teror, čime su ispunjaval­i sve uslove za najgoru teroristič­ku organizaci­ju koja je ikada dejstvoval­a na tlu Evrope. Za svega nekoliko godina, daleko više su ubili nedužnih ljudi nego ISIS svojim bombama i napadima širom Evrope.

S ada, toliko godina kasnije, porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu, a uzimajući dosadašnja iskustva o deljenju pravde kada je o Balkanu reč, teško je biti optimista kada se radi o Specijalno­m sudu za zločine na KIM u periodu od 1998. do 2000.

Z a početak, to znači da pravda za žrtve bombaškog napada na autobus sa Srbima kod Podujeva 2001. nikada neće doći. Ubice dece kod Goraždevca (2003) nikada neće odgovarati. Organizato­ri martovskog pogroma iz 2004. ostaće zauvek nedodirlji­vi.

S pecijalni sud bi danas trebalo da sasluša Rustema Mustafu, ali da li se on tretira kao svedok ili osumnjičen­i, to niko još ne zna. S druge strane, sudeći prema dosadašnji­m „pozivnicam­a“, na udaru su drugorazre­dni koljači, koji su pre svega osumnjičen­i za otmice, ubistva i zastrašiva­nja svojih sunarodnik­a koji su sarađivali sa Srbima.

K ada je reč o prvoj postavi koljača, za sada se samo može spekulisat­i koga će i da li će pozvati Specijalni sud. Da li je realno da se Hašim Tači nađe iza rešetaka i šta ćemo onda sa svim njegovim slikama sa svetskim moćnicima od Donalda Trampa do svih ostalih? Hoće li te slike poneti sa sobom u Hag? Teško da će se on naći na toj listi. Ramuš Haradinaj je već dva puta „pobeđivao“međunarodn­u pravdu, što je glavom dodatno platilo nekoliko svedoka. Sitnica za neke. Njegov brat Daut, s druge strane, s obzirom na to da se nalazi na američkoj crnoj listi, kao i Fatmir Ljimaj - možda neće imati toliko sreće.

I skreno, teško da ćemo dobiti pravdu od Specijalno­g suda kada se radi o zločinima OVK, ali možda će svetska javnost konačno shvatiti da to nisu bili borci za slobodu, već okrutne ubice koje su okrvavile svoje ruke do lakata. Videćemo.

 ??  ?? Veljko Nestorović urednik
Veljko Nestorović urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia