Andrijino srce nije izdržalo

i Andrija i ja. „Posle operacije bili smo oduševljeni šta mi je rekao: Slikala sam ga i pokazala sam mu, na je deformitet ’Majko, da li sam stvarno to ja“’, jer mu Mirjana bio otklonjen. Međutim...“, priča majka

Alo! - - DRUŠTVO - Piše: S.I. [email protected]

Šesnaestogodišnji Andrija Stanišić iz Niša preminuo je posle operacije u privatnoj bolnici u Beogradu. Mališan je bolovao od deformiteta kičme, koji su lekari, prema prvim informacijama, uspešno ispravili, ali su posle nekoliko dana nastale komplikacije, pa je hitno prebačen na Dečju kliniku u Tiršovoj, gde je umro pre dva dana.

- Činjenica je da smo bili svesni rizika te složene operacije, na šta su nas i lekari blagovremeno upozorili, ali taj deformitet je Andriji ugrožavao život i praktično nismo imali izbora. Posle konsultacija u zemlji i inostranstvu, prihvatili smo da ga operiše doktor iz Nemačke u beogradskoj bolnici „Atlas“. Neposredno posle operacije bili smo oduševljeni i Andrija i ja. Slikala sam ga i pokazala sam mu fotografiju na šta je on rekao: „Majko, da li sam stvarno to ja“, jer mu je deformitet bio uspešno otklonjen. Međutim, radost nam je bila kratkog veka... Nastale su komplikacije i Andrija je izgubio životnu bitku. Ne mogu ni zbog čega da krivim lekare jer su se maksimalno trudili na operaciji koja je trajala 12 sati. Kičma mu je bila iskrivljena za 125 stepeni i ugrožavala rad srca i ostalih unutrašnjih organa. Laički rečeno, ispravili su mu deformitet kičmenog stuba, ali unutrašnji organi izgleda da nisu prihvatili nov razmeštaj, a i imunitet mu je opao. Zahvalna sam lekarima na učinjenom naporu, posebno jednom od trojice anesteziologa, koji je neprekidno dežurao pored Andrije - kaže kroz suze ožalošćena majka Mirjana.

Ona se posebno zahvalila svim lju- dima dobre volje i organizacijama koji su pomogli u prikupljanju novca za Andrijino lečenje. Novac je prikupljan preko fondacije „Budi human“Aleksandra Šapića i niške humanitarke Marine Adamović.

- Andrija je bio zlatno dete. Kada smo prikupili novac za operaciju, zbog pogoršanja njegovog stanja, morali smo da uplatimo deo bolnici u Turskoj, gde je bio na reanimaciji. Potom smo ponovo počeli sa sakupljanjem priloga, ali smo bili u cajtnotu kada nam je zatrebalo još 400.000 dinara, pa smo apelovali na ljude dobre volje. Javio se čovek koga znam, ali ne želi da mu se ime pominje i ponudio da obezbedi taj novac. Svi smo se nadali najboljem. Nažalost, sve nas je presekla vest iz Beograda... - kaže Marina Adamović.

Malog Andriju zla kob je pratila od rođenja. Tek je napunio godinu dana kad mu je nesrećnim slučajem nastradao otac. Majka ga je sa 17 meseci dovela u novu porodicu u kući Lilića, gde se udala. Svi su ga prihvatili kao najrođenijeg, ali ga je deformitet kičme s godinama sve više ugrožavao i nije bilo alternative komplikovanoj operaciji, koja je bila fatalna za njega.

Zvanični uzrok smrti još nije zvanično saopšten. Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je obdukciju i vanredne inspekcijske preglede u bolnici „Atlas“i u Tiršovoj. Istraga je u toku.

Neutešna majka Mirjana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.