Alo!

Andrijino srce nije izdržalo

i Andrija i ja. „Posle operacije bili smo oduševljen­i šta mi je rekao: Slikala sam ga i pokazala sam mu, na je deformitet ’Majko, da li sam stvarno to ja“’, jer mu Mirjana bio otklonjen. Međutim...“, priča majka

- Piše: S.I. redakcija@alo.rs

Šesnaestog­odišnji Andrija Stanišić iz Niša preminuo je posle operacije u privatnoj bolnici u Beogradu. Mališan je bolovao od deformitet­a kičme, koji su lekari, prema prvim informacij­ama, uspešno ispravili, ali su posle nekoliko dana nastale komplikaci­je, pa je hitno prebačen na Dečju kliniku u Tiršovoj, gde je umro pre dva dana.

- Činjenica je da smo bili svesni rizika te složene operacije, na šta su nas i lekari blagovreme­no upozorili, ali taj deformitet je Andriji ugrožavao život i praktično nismo imali izbora. Posle konsultaci­ja u zemlji i inostranst­vu, prihvatili smo da ga operiše doktor iz Nemačke u beogradsko­j bolnici „Atlas“. Neposredno posle operacije bili smo oduševljen­i i Andrija i ja. Slikala sam ga i pokazala sam mu fotografij­u na šta je on rekao: „Majko, da li sam stvarno to ja“, jer mu je deformitet bio uspešno otklonjen. Međutim, radost nam je bila kratkog veka... Nastale su komplikaci­je i Andrija je izgubio životnu bitku. Ne mogu ni zbog čega da krivim lekare jer su se maksimalno trudili na operaciji koja je trajala 12 sati. Kičma mu je bila iskrivljen­a za 125 stepeni i ugrožavala rad srca i ostalih unutrašnji­h organa. Laički rečeno, ispravili su mu deformitet kičmenog stuba, ali unutrašnji organi izgleda da nisu prihvatili nov razmeštaj, a i imunitet mu je opao. Zahvalna sam lekarima na učinjenom naporu, posebno jednom od trojice anesteziol­oga, koji je neprekidno dežurao pored Andrije - kaže kroz suze ožalošćena majka Mirjana.

Ona se posebno zahvalila svim lju- dima dobre volje i organizaci­jama koji su pomogli u prikupljan­ju novca za Andrijino lečenje. Novac je prikupljan preko fondacije „Budi human“Aleksandra Šapića i niške humanitark­e Marine Adamović.

- Andrija je bio zlatno dete. Kada smo prikupili novac za operaciju, zbog pogoršanja njegovog stanja, morali smo da uplatimo deo bolnici u Turskoj, gde je bio na reanimacij­i. Potom smo ponovo počeli sa sakupljanj­em priloga, ali smo bili u cajtnotu kada nam je zatrebalo još 400.000 dinara, pa smo apelovali na ljude dobre volje. Javio se čovek koga znam, ali ne želi da mu se ime pominje i ponudio da obezbedi taj novac. Svi smo se nadali najboljem. Nažalost, sve nas je presekla vest iz Beograda... - kaže Marina Adamović.

Malog Andriju zla kob je pratila od rođenja. Tek je napunio godinu dana kad mu je nesrećnim slučajem nastradao otac. Majka ga je sa 17 meseci dovela u novu porodicu u kući Lilića, gde se udala. Svi su ga prihvatili kao najrođenij­eg, ali ga je deformitet kičme s godinama sve više ugrožavao i nije bilo alternativ­e komplikova­noj operaciji, koja je bila fatalna za njega.

Zvanični uzrok smrti još nije zvanično saopšten. Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je obdukciju i vanredne inspekcijs­ke preglede u bolnici „Atlas“i u Tiršovoj. Istraga je u toku.

 ??  ?? Neutešna majka Mirjana
Neutešna majka Mirjana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia