Grčka na ivici haosa zbog Makedonije!

Alo! - - SVET - Piše: V. NESTOROVIĆ [email protected]

Skoplje je odradilo svoj deo posla, ali bi zato deblji kraj zbog Prespanskog sporazuma između Grčke i Makedonije mogao da izvuče grčki premijer Aleksis Cipras, tako da je pitanje hoće li Atina ratifikovati pomenuti dogovor.

Nije nikakva tajna da su mnogi u Grčkoj nezadovoljni aranžmanom sa Skopljem i promenom imena te zemlje u Republiku Severnu Makedoniju, pa je tako Panos Kamenos, grčki ministar odbrane, prvi podneo ostavku. Ne treba zaboraviti da je njegova Stranka nezavisnih Grka, koalicioni partner Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, pa bi njegov odlazak, kao i najava da će kabinet napustiti još šest članova njegove stranke, moglo da obori vladu.

Spor zbog imena Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju - poručio je Kamenos.

S druge strane, Cipras je poručio da će tražiti glasanje o poverenju vladi, i to pre nego što Prespanski sporazum stigne u parlament na ratifikaciju.

Prihvatam ostavku ministra

odbrane i prihvatiću svačiju ostavku. Poznate su naše ideološke razlike s Kamenosom, ali postigli smo mnogo bez obzira na njih - kazao je Cipras na vanrednoj konferenciji za novinare i otvorio vrata odlasku i drugih članova vlade iz redova Stranke nezavisnih Grka, prenosi „Katimerini“.

Ciprasova koalicija trenutno zauzima 153 od 300 mesta u grčkom parlamentu, a Grčku očekuju parlamentarni izbori u oktobru ove godine.

Podneo ostavku: Kamenas Ministar odbrane podneo ostavku, Cipras tražio glasanje o poverenju Vladi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.