Alo!

Grčka na ivici haosa zbog Makedonije!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Skoplje je odradilo svoj deo posla, ali bi zato deblji kraj zbog Prespansko­g sporazuma između Grčke i Makedonije mogao da izvuče grčki premijer Aleksis Cipras, tako da je pitanje hoće li Atina ratifikova­ti pomenuti dogovor.

Nije nikakva tajna da su mnogi u Grčkoj nezadovolj­ni aranžmanom sa Skopljem i promenom imena te zemlje u Republiku Severnu Makedoniju, pa je tako Panos Kamenos, grčki ministar odbrane, prvi podneo ostavku. Ne treba zaboraviti da je njegova Stranka nezavisnih Grka, koalicioni partner Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, pa bi njegov odlazak, kao i najava da će kabinet napustiti još šest članova njegove stranke, moglo da obori vladu.

Spor zbog imena Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsk­u fotelju - poručio je Kamenos.

S druge strane, Cipras je poručio da će tražiti glasanje o poverenju vladi, i to pre nego što Prespanski sporazum stigne u parlament na ratifikaci­ju.

Prihvatam ostavku ministra

odbrane i prihvatiću svačiju ostavku. Poznate su naše ideološke razlike s Kamenosom, ali postigli smo mnogo bez obzira na njih - kazao je Cipras na vanrednoj konferenci­ji za novinare i otvorio vrata odlasku i drugih članova vlade iz redova Stranke nezavisnih Grka, prenosi „Katimerini“.

Ciprasova koalicija trenutno zauzima 153 od 300 mesta u grčkom parlamentu, a Grčku očekuju parlamenta­rni izbori u oktobru ove godine.

 ??  ?? Podneo ostavku:
Kamenas Ministar odbrane podneo ostavku, Cipras tražio
glasanje o poverenju Vladi
Podneo ostavku: Kamenas Ministar odbrane podneo ostavku, Cipras tražio glasanje o poverenju Vladi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia