Alo!

Janko jači od svih nedaća!

TEŠKOM ŽIVOTNOM PRIČOM MOTIVIŠE DRUGE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Janko Kerekeš (27), rodom iz Bačkog Petrovca, nakon saobraćajn­e nesreće u kojoj je teško povređen odlučio je da pokrene „jutjub“kanal kako bi upoznao ljude sa svojom životnom borbom, ali i pronašao lekara koji bi mu pomogao.

Koliko život može biti nepredvidi­v, pokazuje i priča ovog momka, kome se sve okrenulo naopako pre četiri godine.

- Kupio sam motocikl tri dana pre nesreće i želeo sam da odem na more. Pripremao sam se za takmičenje u bodibildin­gu i bio potpuno zdrav i fizički spreman. Nisam bio neiskusan vozač. Tog dana krenuo sam u Bačku Palanku. Bilo je bez veze vreme, malo je padala i kiša, pa sam ostavio motocikl kod prijatelja u Čelarevu. Hteo sam tu da prenoćim. Mislio sam da li da krenem, a opet je sinulo sunce… Tada sam nastavio put - priča Janko za portal „moj Novi Sad“.

U Bačku Palanku stigao je oko 17 sati. Stao je na jednom od semafora, a ispred njega je bio biciklista.

- Pali se zeleno svetlo, prebacujem se da krenem, a biciklista je i dalje ispred mene. Auto mi ide u susret i polako kočim, vidim ga, ali ne izbacuje migavac. Smotao je ulevo i udario me sa strane u levu ruku, smrskao mi lakat, a rezervoar motocikla povredio mi je creva i slezinu. Skliznuo sam sa haube, u nesvesti, i zadobio prelome noge. Nakon toga, 20 dana bio sam u veštačkoj komi izgovara u dahu.

Janko kaže da je bio na korak do smrti. Seća se da nije mogao da dođe do vazduha dok su ga vozili na kolicima u Kliničkom centru Vojvodine. Ipak, reči budućeg prijatelja zauvek pamti.

- Video sam momka iznad mene. Kasnije sam saznao da je to medicinski tehničar. Imao je istetovira­no slovo „J“iznad uha, i po tome sam ga zapamtio. Pitao sam ga: „Hoću li preživeti?“. Kazao mi je da hoću, jer sam mlad i jak. Kasnije mi je često dolazio u posetu i tako smo postali prijatelji. Zvao sam ga Janko na početku, jer nisam mogao da pamtim imena, a njegovo ime je Branko Mučibabić - ističe ovaj mladić.

Kada je izašao iz kome, pomislio je da su povrede nastale tokom odlaska na more. Roditelji su mu objasnili šta se desilo, a njegova memorija kasnije se polako povratila.

- Ostao sam bez zgloba lakta, slezine, sa ozbiljnim povredama noge i skraćenim debelim i tankim crevom. Čekalo me je 20 operacija i dug period oporavka - kaže Janko za portal „moj Novi Sad“.

Operacije su trajale i po osam sati, a lekari su govorili da postoji jedan odsto šanse da ostane živ. Treninzi i zdrav način života koji je vodio pre nesreće pomogli su mu da nadjača sve muke.

Rehabilita­cija je išla postepeno, prvo je bio u krevetu, potom u kolicima, pa na štakama, a nakon toga nosio je i plastični gips. Sve je trajalo dve godine. Tokom jedne od operacija, izvađen mu je kompletan zglob lakta.

- Postoji mogućnost da se ugradi zglob, ali moraju da se buše i jedna i druga kost, ali ukoliko telo to ne prihvati, može dovesti do trovanja. Mada, u inostranst­vu su drugačije mogućnosti, ali ne znam, nisam upućen, te bih ovom prilikom zamolio sve one koji znaju da mi daju savet, rado ću sve pokušati i saslušati kako bih osposobio ruku i umanjio bol, koji je konstantan - kaže Janko.

Povrede ga ne sprečavaju da odlazi u teretanu u Novom Sadu kako bi poboljšao svoje zdravlje.

- U međuvremen­u sam pokrenuo i „jutjub“kanal kako bih motivisao ljude da vežbaju. Na tom kanalu govorim šta sam prošao, kako vežbam... Ako mogu da treniram s ovakvim povredama, mislim da drugi ne bi trebalo da imaju izgovore. Istovremen­o se nadam da će kanal videti i neki lekar koji bi mi pomogao da saniram tešku povredu ruke - kaže Janko, čiji invalidite­t prelazi 55 odsto.

 ??  ?? Trenirao i u gipsu Motor posle nesreće
Teške povrede ga nisu zaustavile Janko Kerekeš
danas
Trenirao i u gipsu Motor posle nesreće Teške povrede ga nisu zaustavile Janko Kerekeš danas

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia