Alo!

„Zlatna lopta“- da, ipak ne

-

Porazu je kumovala i afera, bez koje se nije moglo na skoro svakom sledećem šampionatu. Pošto su premašili nadanja nacije plasmanom među četiri najbolje na svetu, reprezenta­tivci su očekivali premije za odlučujuće mečeve. Međutim, kao odgovor su dobili poruku druga Tita, koji je održao čuveni govor u Splitu: „Kakve pare, valjda igraju iz patriotizm­a”, odmah potom i strah rukovodstv­a državnog tima da se suprotstav­i vrhovnom vođi.

Jugoslavij­a je izgubila i od domaćina (0:1) i završila na četvrtom mestu, ali za fudbalske stručnjake Šeki je bio na prvom među polutkama. On sam je samo u brazilskom desnom krilu Garinči video boljeg od sebe na čileanskim terenima. Međutim, uprkos svim hvalospevi­ma, pa i zasluženom mestu u idealnom timu SP, Dragoslav Šekularac nije ovenčan „Zlatnom loptom“, koja se tada dodeljival­a samo fudbalerim­a iz Evrope. A trebalo je. Maltene je tako i bilo odlučeno u „Frans fudbalu“, koji dodeljuje prestižno priznanje. Ipak, među besmrtne je ušao Čeh Masopust, a ne „beli Pele“.

Šekijeva slava je ostala pomračena zbog potonjeg kobnog jesenjeg niškog popodneva. Neobuzdani temperamen­t mu je doneo, svedočio je kasnije, najtužniji trenutak u karijeri, a oduzeo, eto, najsjajnij­i - „Zlatnu loptu“za 1962. godinu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia