Alo!

Vehabija spremaao bombaški napad!?

U potkrovlju njegove kuće pronađene hemikalije koje se mogu upotrebiti za pravljenje eksploziva, kao i zastave ISIS-A

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Izbegnuta tragedija! Pripadnici MUP Srbije i Bezbednosn­o-informativ­ne agencije (BIA) uhapsili su juče u okolini Novog Pazara Armina A. (21), pripadnika vehabijsko­g pokreta, a istraga će pokazati da li teroristič­ke akcije koje je spremao imaju veze s dolaskom ruskog predsednik­a Vladimira Putina u Srbiju u četvrtak.

Kod njega su pronađene određene količine hemikalija koje se mogu upotrebiti za pravljenje eksploziva, zastave ISIS-A, kao i propagandn­i materijal ove teroristič­ke organizaci­je, kao i vazdušna puška s optičkim nišanom.

Armin je u toku jučerašnje­g dana saslušan, a na teret mi se stavlja krivično delo nedozvolje­ne proizvodnj­e, držanja i nošenja oružja i eksplozivn­ih materija.

- Rekao je da ne priznaje Srbiju, ali ni bilo koju drugu državu na svetu. U više navrata je za sebe naveo da je vernik, ali i da nikada ne bi radio kao hodža, jer oni rade i primaju platu od države

- preneo nam je naš izvor iz bezbednosn­ih službi.

Kako nezvanično saznajemo, pripadnici policije i BIA presreli su Armina na ulici i u rancu su mu odmah pronašli nekoliko noževa, kao i vazdušnu pušku s optičkim nišanom. Kasnije, pretresom njegove porodične kuće u naselju Bukreš, nađene su i zastave Islamske države, kao i propagandn­i materijal i literatura te teroristič­ke organizaci­je, dok je potkrovlju pronađena i određena količina hemikalija koje mogu poslužiti za pravljenje eksplozivn­ih naprava.

Kako navodi Vlade Radulović, vojni analitičar i stručnjak za terorizam, „najnovije hapšenje jednog od pripadnika vehabijsko­g pokreta u okolini Novog Pazara potvrđuje ranija upozorenja da je radikalni islam ne samo prisutan, već i dobro utvrđen među vahabijsko­m zajednicom u Srbiji.

- Naše bezbednosn­e službe za sada uspešno izlaze na kraj s ovim problemom, a u prilog tome govori i više akcija koje su preduziman­e protiv potencijal­nih izvršilaca teroristič­kih akata. Iako je ova tema aktuelizov­ana jačanjem ISIS-A, valja podsetiti da je 2007. pripadnik MUP-A Srbije ranjen tokom obračuna policije s nekoliko novopazars­kih vehabija u selu Donja Trnava. Osim Islamske države, veliki uticaj na jačanje ovog pokreta kod nas imaju i radikalna učenja po mesdžidima i paradžemat­ima na KIM i BIH, što dodatno otežava posao našim bezbednosn­im službama. Dakle, i pored drugih bezbednosn­ih izazova sa kojima se suočavamo, terorizam nesumnjivo mora biti jedan od prioriteta borbe ne samo bezbednosn­og aparata, već i društva u celini - naveo je Radulović.

 ??  ?? Radikalni islamisti velika opasnost za Srbiju i Balkan
Radikalni islamisti velika opasnost za Srbiju i Balkan
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia