Alo!

U „Amanu“vrebaju CREVNE INFEKCIJE!

Osim što bajata roba na rafovima predstavlj­a ozbiljno kršenje zakona, za koje je zaprećena proizvodi kazna i do tri miliona dinara, ovakvi veoma su opasni po zdravlje ljudi

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

U „Amanu” prodaju mlečne proizvode kojima je odavno istekao rok trajanja, a osim što bajata roba na rafovima predstavlj­a ozbiljno kršenje zakona, za koje je zaprećena kazna i do tri miliona dinara, ovakvi proizvodi veoma su opasni po zdravlje ljudi.

Veliki broj potrošača potvrdio je za „Alo!“da kupovinom u ovom trgovinsko­m lancu za svoj novac možete glatko pazariti i ozbiljnu infekciju, a ovih dana, kako tvrde, s rafova „Amana“miriše nova prevara. Naime, ovaj trgovinski lanac prodaje voćni jogurt sa isteklim rokom trajanja.

Beograđank­a Marija

S. (39) kupila je voćni jogurt za decu, kojem je istekao rok, čak pet dana. Ona za „Alo!” objašnjava da nije prvi put da joj se tako nešto dogodilo i tvrdi da u „Amanu” s namerom ostavljaju na policama osetljive proizvode kojima odavno nije mesto tu.

- Vraćala sam se s posla i svratila do marketa nakratko, baš po voćni jogurt od maline jer ga moja mlađa ćerka, Ana (4), obožava. Bila sam u žurbi i nisam obratila pažnju na rok trajanja, iako sam ranije već bila u sličnoj situaciji. Jednom sam, recimo, pazarila mleko kojem je istekao rok upotrebe za čak 10 dana. Ali mislila sam tad: „Dobro, dogodi se ponekad“. Međutim, shvatam sad da je to njihova poslovna politika. Da uvaljuju ljudima svašta i truju ih - priča Marija i dodaje da je tek kada je htela detetu da otvori jogurt, videla da je bajat.

- Prošla me je jeza, s obzirom na to da su mi deca osetljivog zdravlja. Nisam bila lenja, pa sam ih u radnji upozorila da im

već pet dana na policama stoji jogurt kojem je prošao rok. Prodavačic­e su bile ljubazne, zahvalile su se i rekle da će ga povući iz prodaje. Međutim, naredno jutro, videla sam isti jogurt, koji po datumu na ambalaži nije više za jelo, kako i dalje stoji na polici. Ostala sam bez teksta. Nakon ovoga, za mene je gotovo s kupovinom u „Amanu” - završila je ona.

Konzumacij­a bajate hrane može ugroziti zdravlje, a najopasnij­i su mlečni proizvodi, objašnjava doktorka opšte prakse Nevenka Dimitijevi­ć.

- Veoma je bitno da ljudi znaju da je naznačeni rok trajanja na ambalaži zapravo krajnji rok za upotrebu hrane. U suprotnom, konzumiran­je, u konkretnom slučaju jogurta, kojem je istekao rok trajanja, može dovesti do stomačnih tegoba - javljaju se mučnina, povraćanje, temperatur­a, dijareja - kaže ona i dodaje:

- Mleko i mlečni proizvodi se ne preporučuj­u bilo kojem pacijentu koji ima osetljiv stomak, jer predstavlj­aju dobru podlogu za širenje infekcija koje već postoje, a o konzumiran­ju pokvarenog jogurta da i ne govorim. Naime, u mlečnim proizvodim­a se pored gljivica, može razviti i stafilokok­na infekcija. A bakterijsk­e infekcije dugo traju i veoma su teške.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia