Alo!

Stroge kazne i doživotna robija

-

Kada se usvoje najavljene izmene Krivičnog zakonika, nasilnicim­a i dilerima droge koji ponove krivično delo za koje su već bili osuđeni sud više neće moći da izrekne kaznu nižu od polovine maksimalno zaprećene, dok će višestruke ubice i ubice dece čekati kazna doživotnog zatvora.

Izmene kaznene politike u subotu je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ministarka pravde Nela Kuburović detaljno je objasnila u kojem će pravcu ići predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

Kuburoviće­va kaže da se izmene KZ-A rade zbog blage kaznene politike. Jedan od načina za suzbijanje kriminalit­eta, prema njenim rečima, biće uvođenje oštrije kaznene politike za povratnike.

- Ako jedno lice ponovo izvrši krivično delo za koje je ranije osuđeno, postojaće mogućnost izricanja strože kazne, tako da ona ne može biti izrečena ispod 50 odsto od propisanog zakonskog maksimuma - navela je ona.

Dakle, ako je neko izvršio krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina i prvi put bude osuđen na pet godina zatvora, pa ponovi krivično delo, drugi put neće moći da bude osuđen na kaznu nižu od šest godina zatvora ili treći na kaznu nižu od osam godina.

Kada je reč o povratnici­ma u slučaju krivičnog dela ubistva, Kuburoviće­va kaže da će biti uvedena mogućnost izricanja kazne doživotnog zatvora, jer je prihvaćena inicijativ­a Fondacije „Tijana Jurić“, koju je podržalo više od 160.000 ljudi.

 ??  ?? Nela Kuburović
Nela Kuburović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia