Alo!

DETE JE POČELO DA SE GASI

ISPOVEST DOKTORA KOJI JE OPERISAO MALOG ANDRIJU

-

„Dete je jednostavn­o počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeo je da otkazuje“, kaže dr Milenko Savić s klinike na kojoj je operisan Andrija S. (15), koji je preminuo u subotu na Univerzite­tskoj dečjoj klinici u Beogradu nakon što je tamo dovezen iz privatne Opšte bolnice „Atlas“.

Gostujući na televiziji juče ujutru, dr Milenko Savić, neurohirug koji je operisao dečaka, objasnio je da je dečak imao urođeni deformitet kičme i da su ga dve godine pripremali za tu operaciju.na zahvatu, koji je trajao 12 sati, bio je angažovan i lekar iz Nemačke. U saopštenju bolnice se navodi sprovedena hirurška procedura spada u kategorije koje podrazumev­aju spasavanje života, jer bi da procedura nije izvedena smrtni ishod bio neizbežan.

- Radilo se o drastično izraženom i urođenom deformitet­u kičme, koji sa sobom nosi neizbežne posledice, a to su oštećenje unutrašnji­h organa, srca i pluća. Dečak je imao samo 25 kilograma, 15 godina, a majka, braća i sestre su ga gledali dok se na njihove oči bukvalno gasio i gubio rekao je dr Milenko Savić.

Kako lekar kaže, smisao operacije je bio da se kičmeni stub dečaka ispravi, jer bi se time povećala zapremina grudnog koša, a smanjio bi se pritisak na srce i pluća. Dete je pripremano na operaciju dve godine, a majka je bila svesna rizika.

- Ta operacija spada u rizične, sastavni deo ovakve hirurgije su komplikaci­je koje uključuju i smrtne komplikaci­je. Sve je to majci predočeno u te dve godine koliko je trajalo pripremanj­e za

operaciju. Majka je bila svesna da je jedina šansa da dete živi da se izvrši operacija, koja je, nažalost, rizična. Dečak je i ranije tokom lečenja doživeo anafilakti­čki šok, nakon čega je bio klinički mrtav i dva puta reanimiran - objasnio je dr Milenko Savić.

Komplikaci­je su nastale 24 sata nakon operacije i organi su počeli da popuštaju. Prvo su bubrezi otkazali, a to je upravo i razlog zašto je dete prebačeno na kliniku u Tiršovoj.

 ??  ??
 ??  ?? Majka Mirjana
Majka Mirjana
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia