Alo!

JELENA MAJSTOR obućarskog zanata

KRUŠEVLJAN­KA NASLEDILA PORODIČAN POSAO I UŽIVA U NJEMU Veljkoviće­va je obućarsku radnju nasledila od svog deke, a želja joj je da unapredi posao i proširi ga

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Kod Stare zelene pijace u Kruševcu postoji obućarska radnja s tradicijom dugom oko osam decenija. Kada uđete unutra, izgleda kao i svaka druga obućarska radionica, s tim što u ovoj za pultom sedi majstorica!

Jelena Veljković iz Kruševca jedina je žena u ovom gradu koja se bavi obućarskim zanatom. Već godinama vešto barata alatom i popravlja obuću brojnim građanima koji svrate u njen lokal.

Majstorsku radionicu nasledila je od svog dede i već pola decenije vredno radi i usavršava se u ovom, nimalo lakom poslu.

Jelena, koja polako postaje pravi majstor svog zanata, priznaje da nije imala u planu da pendžetira cipele, fiksira štikle i menja flekice, ali je brzo zavolela svoj novi posao.

„Nisam mogla ni da pretpostav­im da ću se ovim baviti, do pre, eto, pet godina. Iskreno, nikad se nisam videla u tome, ali sam odjednom rešila da naučim posao i vremenom sam napredoval­a“, kaže Jelena za Radio-televiziju Kruševac.

Kada mušterije uđu u radnju, gotovo uvek im na licu vidi da su iznenađeni. Jelena kaže da je bilo onih koji su mislili da ona ne može dovoljno dobro da odradi posao.

„Bilo je onih s predrasuda­ma, gotovo uvek traže majstora, navikli su da viđaju mog dedu”, priseća se Jelena kako je sve počelo.

Sada pak zadovoljno primećuje da su je mušterije prihvatile i da cene njen trud.

„Naravno, ima i onih mušterija koje traže baš mene i hoće da ja izvršim popravku. Navikavaju se ljudi”, kaže Veljkoviće­va, koja kaže da se ovim poslom bavi iz ljubavi, a ne zbog novca.

Najveća pohvala njenom radu stigla je nedavno, kada su joj grad Kruševac i Savet za rodnu ravnopravn­ost dodelili diplomu za osvojeno prvo mesto u kategoriji „Privrednic­a koja se bavi zanimanjem koje nije karakteris­tično za žene“. Dodela diplome upriličena je krajem decembra na prijemu u Mozaik sali, u sklopu projekta „Uključi se, iskoristi šansu novim znanjima i veštinama, do boljeg života žena sa ruralnog područja Grada Kruševca”.

Uručeno priznanje za Jelenu predstavlj­a pravi podstrek za dalji napredak i razvoj u poslu. Ima želju da počne da izrađuje cipele, kao i druge predmete od kože.

„Plan mi je da počnem da se bavim i prodajom, jer, nažalost, samo od popravke više ne može da se živi”, zaključuje Jelena.

 ??  ?? Svi se iznenade kad u radionici ugledaju ženu
Svi se iznenade kad u radionici ugledaju ženu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia