Alo!

Ko ima u{i da ~uje, neka ~uje

-

Ekonomija mora da se vrati u službu naroda. Treba osnovati komunalne banke na nivou velikih gradova u Srbiji, zbog održivog izvora finansiran­ja gradova i gradskih službi koje ne bi morale da se zadužuju kod stranih banaka po visokim kamatnim stopama, nego bi to radile u banci koja je u njihovom vlasništvu.

Time bi bilo prekinuto tržišno neefikasno i preskupo poslovanje javnih komunalnih preduzeća. Zato u Beogradu i ostalim gradovima u našoj zemlji treba da se formiraju gradske komunalne banke, kao jedino realno rešenje za krizu osiromašen­ih građana i optimalni razvoj gradskih komunalnih sistema.

Osnivači gradskih komunalnih banaka bila bi javna komunalna preduzeća, uz podršku i aktivno učešće gradske uprave. Kao što je Beogradu potrebna novogodišn­ja jelka od 80.000 evra - a naš narod kaže „Spram sveca i tropar“- tako mu je neophodna i gradska komunalna banka. Jer, ako računamo na zaradu i priliv sredstava u gradski budžet od povećanog broja turista i turizma u celini, zahvaljuju­ći novogodišn­joj rasveti i jelci, onda moramo da napravimo gradsku banku koja će biti zadužena da obezbeđuje novac pod povoljnim uslovima i stvara uslove za ekonomski razvoj javnog sektora u Beogradu.

Komunalne

banke za razvoj gradova

Primarni razlog osnivanja komunalnih banaka je socijalna odgovornos­t jer gradovi kao najveći poslodavci ne garantuju samo usluge nego i egzistenci­ju velikom broju porodica, kao i to da će niže kamatne stope komunalnih banaka omogućiti stabilnije poslovanje javnog sektora i veća ulaganja u razvoj infrastruk­ture. Profit po osnovu kamata ostaće na raspolagan­ju građanima, za razliku od koncepta komercijal­nog bankarstva, koje posluje po tržišnim principima i koji ne interesuje finansiran­je gradskih projekata i servisiran­je tekućih troškova, već isključivo profit.

Gradska komunalna banka, kao specijaliz­ovana bankarska institucij­a, obavljala bi bankarske poslove za potreba grada u kome posluje. Najvažniji razlozi za njeno osnivanje, pored socijalne odgovornos­ti, jesu snižavanje troškova komercijal­nih kredita za polovinu, što na godišnjem nivou iznosi preko 30 milijardi dinara, povećanje efikasnost­i u korišćenju sopstvenih finansijsk­ih sredstava i privlačenj­e kapitala, odnosno novih investicij­a.

 ??  ?? Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Piše: Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia