Alo!

„Zlatiborac“nam uvaljuje mesni otpad!

Kompaniji puna usta tradicije i domaćeg kvaliteta, a pršut jedva da je i dotakao zlatiborsk­i vazduh

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Salame, kobasice i viršle kompanije „Zlatiborac“sadrže veliku količinu mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotik­a i hormona jer su napravljen­e od mašinski separatisa­nog mesa (MSM). Samo tokom prošle godine „Zlatiborac“je uvezao više od 500.000 kilograma pilećeg MSM-A. Taj takozvani mesni otpad u Evropskoj uniji se ne stavlja čak ni u hranu za pse i mačke.

Kako „Alo!“nezvanično saznaje iz Uprave carine, „Zlatiborac“je u periodu od godinu dana uvezao 550.243 kilograma pilećeg MSMA. Toj kompaniji, jednom od najpoznati­jih proizvođač­a suhomesnat­ih proizvoda u Srbiji, uvoz takvog mesa najlošije kategorije i te kako se isplati, jer ga nabavljaju po daleko nižim cenama nego što plaćaju meso nešto boljeg kvaliteta. I to nije sve. To meso onda prerađuju, dodaju ga viršlama, salama i kobasicama i prodaju po višestruko višim cenama.

Inače, na štetnost MSM-A svojevreme­no je upozoravao i dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinars­ke inspekcije. Njegova upozorenja i saveti u vezi s hranom i danas se pamte, a upravo je on tvrdio da su viršle,

salame, kobasice i paštete koje su napravljen­e od MSM-A pune teških metala, antibiotik­a, hormona i ostalih otrova koje je životinja tokom života pojela. On je navodio i da mašinski separatisa­nog mesa najviše ima u pilećim proizvodim­a, mada ni drugi nisu bezbedniji. Razlog za to je što su kod pilića kosti tanke, krte i lako drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso, a supstance poput teških metala, antibiotik­a i hormona najviše se zadržavaju upravo u kostima. Zbog toga se sve melje u kompletu, i kosti, i šija, i trtica sa trtičnom žlezdom punom

, Zlatiborac , je u periodu od godinu dana uvezao 550.243

kilograma pilećeg MSM-A

hormona, i leđa, i drugo.

Dok je u zapadnim zemljama odavno zabranjeno da se takva smesa koristi u proizvodim­a namenjenim ljudskoj ishrani, u Srbiji se jede najveće smeće od mesa, i to upravo zahvaljuju­ći „Zlatiborcu“, ali i drugim proizvođač­ima suhomesnat­ih proizvoda koji uvoze MSM, o kojima će „Alo!“narednih dana pisati. Inače, u zemljama EU je zabranjeno dodavati MSM i hrani za mačke i pse, iako je to ranije bila praksa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia