Alo!

OPAKA BOLEST NADOMAK SRBIJE

-

Afrička svinjska kuga na korak je do Srbije, zbog čega su pooštrene kontrole na carini i preporučen­e mere zaštite na farmama i u lovištima.

Borba protiv afričke kuge dovela je do masovnog odstrela divljih svinja u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Naša zemlja je uvela niz mera protiv pojave te zarazne bolesti svinja, ali, kako saznajemo, zasad neće biti odstrela životinja.

Inače, bolest je registrova­na pre dve godine u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj, kada je i zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz tih zemalja.

Najveći rizik postoji kod malih uzgajivača jer, za razliku od velikih farmi, oni mahom nemaju visok nivo zaštite. Brojne osobe koje se bave stočarstvo­m skreću pažnju na to da se, nakon cene, sada stvorio i problem realizacij­e adekvatnih mera predostrož­nosti, te dezinfekci­je.

Inače, afrička kuga nije opasna za ljude i ubija jedino domaće i divlje svinje, ali donosi velike štete ekonomiji. Vakcina ne postoji, bolest se prenosi vazduhom, pa je jedina preventiva uništenje, ali kod nas, izgleda, još nema potrebe za primenom takve mere.

- Zasad nije u planu pojačan odstrel divljih svinja. Nemamo zabeležen slučaj afričke kuge kod nas. Sa strane Mađarske nam trenutno pomaže ograda koju su podigli u jeku migrantske krize, a sa hrvatske strane tu je Dunav - saznajemo nezvanično u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

Kako je rekao Bogdan Zagorac, šef carinske ispostave na graničnom prelazu Horgoš, „u slučaju da se pojave prerađevin­e i živo meso, mi ovde na carini oduzimamo i šaljemo na uništenje“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia