Alo!

Grip odneo još dvoje, broj umrlih popeo se na osam

-

Virus gripa odneo je još dve žrtve, pa se broj preminulih u Srbiji munjevitom brzinom popeo na osam. Klinički centar Srbije uveo je zabranu poseta na svim svojim klinikama. Međutim, epidemija gripa zasad je prijavljen­a samo na teritoriji Pirotskog okruga.

Posle dvoje preminulih u Nišu u samo dva dana, grip je odneo prve žrtve i na području Zlatiborsk­og okruga. Usled komplikaci­ja na plućima koje je izazvao virus AH1, preminuli su tridesetpe­togodišnji mladić iz Sjenice i sedamdeset­ogodišnja Užičanka. U Zavodu za javno zdravlje Užice rečeno je da je kod muškarca iz Sjenice dokazano prisustvo virusa, dok kod preminule Užičanke nisu uzeti uzorci brisa grla i nosa jer je grip dokazan kod člana njene uže porodice.

- Kod pacijenata koji su preminuli došlo je do teške komplikaci­je u vidu upale pluća. Bilo je neophodno da ih priključim­o na aparate za disanje, ali ni to nije pomoglo kaže dr Aleksandra Andrić iz užičkog ZZJZ-A.

Na odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice Užice zbog gripa je trenutno hospitaliz­ovano četvoro pacijenata, od kojih je troje životno ugroženo. Osim njih, na infektivno­m odeljenju te ustanove od gripa se leči još 25 pacijenata.

Inače, epidemija je prijavljen­a na teritoriji Pirotskog okruga i to je do sada jedina prijava epidemije gripa u Srbiji, rečeno je za „Alo!” iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Iz „Batuta” navode i da je od početka sezone prijavljen­o ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone.

- Najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnoj grupi do četiri godine. Registruje se nizak intenzitet aktivnosti gripa. Najveća učestalost obolevanja beleži se na teritoriji Pirotskog, Topličkog, Pomoravsko­g, Nišavskog, Braničevsk­og i Šumadijsko­g okruga - rečeno je za „Alo!” u Batutu.

Inače, u Srbiji je od početka sezone od gripa umrlo osam ljudi (27-87 godina). Prvi smrtni ishodi u ovoj sezoni prijavljen­i su na teritoriji grada Beograda i Južnobačko­g okruga, a poslednji na teritoriji Nišavskog i Zlatiborsk­og okruga.

Kako bi sprečili širenje virusa, Klinički centar Srbije juče je uveo zabranu poseta na svim svojim klinikama. Među njima je i GAK „Višegradsk­a“, Klinika za ginekologi­ju i akušerstvo KCS-A, koja je još u ponedeljak zabranila posete.

S druge strane, u GAK „Narodni front“posete su juče bile dozvoljene, ali će od danas biti pooštrene mere i za pacijente, i za njihove posetioce.

Zbog povećanja broja obolelih i u KC Niš su zabranjene posete na klinikama. M. K. - B. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia