Alo!

Ukleto radničko naselje KONAČNO DOBILO VODU

STANARI U DVE LAMELE ŽIVELI KAO U SREDNJEM VEKU

-

Posle skoro 16 godina zlopaćenja u 50 bespravno useljenih i još nezavršeni­h stanova u radničkom naselju Čerenac u Vranju, porodice bivših radnika „Jumka“najzad su 30. januara dobile vodu.

Slavine u dve „Jumkove“lamele nisu više hronično suve, zahvaljuju­ći ispunjenom obećanju vlasti u Vranju, koja je obezbedila 3,5 miliona dinara za privremene priključke na gradski vodovod.

- Živeli smo kao u srednjem veku - bez vode, struje i kanalizaci­je. Sada je lakše, jer kanistere i balone više ne moramo da punimo na zajedničko­j česmi. Za mene i moju porodicu ovo je jedan od najsrećnij­ih događaja u životu - rekao je stanar Mile Dinov.

Član Gradskog veća Zorica Jović saopštila je da je pokrenuta inicijativ­a da stanari uskoro dobiju i struju. Ne samo što stanari u dve nezavršene četvorospr­atnice godinama žive životom nedostojni­m čoveka, već nemaju mira od agresivnih narkomana, pijanica, skitnica, zmija, pacova, guštera, miševa, žaba, bubašvaba i druge gamadi.

Za kompaniju „Jumko“tri stambene zgrade svojevreme­no je izgradila gnjilanska „Binačka Morava“. Tekstilci su se s agonijom suočili 2. maja 2003. godine, kada su poput stampeda zaposeli 50 nezavršeni­h i tehnički primljenih stanova u dve lamele. - Na juriš smo upali u zgrade kada se gradom pronela vest da će „Jumko“stanove da proda po tržišnoj vrednosti. Uplašili smo se da će propasti rang-liste za dodelu stanova. Radila sam u „Jumku“36 godina, od plate sam izdvajala stambeni dinar. Smatram da mi stan pripada - ističe Stanka Spasova.

Posle upada divljih stanara, gnjilanska građevinsk­a firma, zbog neobavljen­og tehničkog pregleda, nije mogla „Jumku“da preda stanove i dobije novac. Rešenje je bilo da ilegalci napuste stanove, koje je trebalo dovesti u red, ali stanari su odbijali izađu, jer su se plašili da će ostati bez krova nad glavom, pa stanovi nisu mogli da dobiju vodu, struju i kanalizaci­ju jer nije obavljen tehnički prijem. Dobijanju upotrebne dozvole mora da prethodi izlazak stanara i kompletna obnova korišćenih stambenih kvadrata. V. P.

 ??  ?? Društvo im prave narkomani, pijanice, skitnice, zmije i pacovi
Društvo im prave narkomani, pijanice, skitnice, zmije i pacovi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia