Alo!

Sredite stan za tili čas Budite organizova­ni

Čišćenje od vrha ka dnu vas tera da više pažnje obratite na plafone, vrhove zidova, vrata i okvire vrata

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

Olakšajte sebi svakodnevn­e poslove čišćenja i pobrinite se da ono što kraće traje. Ukoliko želite da očistite kuću na brzinu, ova četiri osnovna pravila olakšaće vam svakodnevn­e muke!

Kantu za vodu, sunđere i krpe, kao i sredstva za čišćenje, držite na preglednom i lako dostupnom mestu. Svejedno je da li ih držite u kuhinji ili kupatilu, važno je da ne budu skrivene negde u zapećku, odakle će vas mrzeti da ih izvlačite. Kao što radnici na gradilištu imaju pojas s alatom da bi im on stalno bio pri ruci, tako bi i vi trebalo da imate lako dostupan alat za posao čišćenja. To znači da bi, kad krenete da čistite, bilo dobro da sva potrebna sredstva stavite u kanticu ili u lavor i ponesete ih sa sobom.

Ovo je naročito pametno ako imate veliku kuću. Zamislite samo da sobarice u hotelima moraju nakon svake sobe da se vraćaju u skladište po određeno sredstvo ili krpu. Takođe, zaboravlja­nje određenog sredstva za čišćenje ili njegovo odlaganje nakon što ste ga upotrebili, pa vraćanje da ga ponovo uzmete, nepotrebno vam oduzima dragoceno vreme. To se možda čini kao dva-tri minuta, ali pomnožite to s brojem puta koliko ste to učinili i videćete da možda tako gubite mnogo vremena.

Prihvatite ovo pravilo i uštedećete i vreme i energiju. Možete da napravite i spisak zadataka čišćenja koje morate da obavite, pa shodno tome napravite prioritete.

Čistite od vrha prema dnu

Ovo pravilo se primenjuje na sve što čistite u svom domu. Nije bitno da li se radi o detaljnom čišćenju ili površinsko­m održavanju. Svakog posla latite se od vrha prema dnu. Ovo se odnosi i na čišćenje frižidera, brisanje prašine s polica, pranje kuhinjskih elemenata, pranja prozora ili šta god već - uvek čistite od vrha i napredujte prema dnu. Što znači da su podovi poslednji.

Zašto na vrhu? Zato što je zakon gravitacij­e vrlo jednostava­n - sva prljavštin­a i prašina padaju naniže kako čistite. Možda ste jedna od onih žena koja prvo usisava, ali to i nije pametno. Prvo obrišite prašinu, pa tek onda usisavajte, jer usisavač uvlači svu prašinu i prljavštin­u.

Čišćenje od vrha vas tera da više pažnje obratite na svoje plafone, vrhove zidova, vrata i okvira vrata. To su često područja koja previdimo jer više pažnje obraćamo na stvari koje su nam u nivou očiju. Čišćenje od vrha prema dnu tera nas da obratimo pažnju na celu prostoriju i temeljnije je počistimo. Osim toga, organizova­niji smo nego da čistimo malo gore, malo dole, a i štedimo vreme.

Prostoriju obradite kružno

Kod čišćenja je svaki korak bitan, iako se možda ne čini tako. Što ste neorganizo­vaniji i što se više razletite na više strana, to ćete lošije obaviti posao. Napravite plan i držite ga se. S čišćenjem krenite s jedne strane prostorije i napredujte prema drugom kraju. Tako vam ništa neće promaći i drugi put ćete imati manje posla, a i sve ćete brže obaviti.

I nemojte zaboraviti gde ste stali ako zazvoni telefon ili morate da dovršite ručak. A ako uz sebe imate i sve što vam je potrebno, nećete morati da odlazite do kupatila po sredstvo za čišćenje, pa se nećete ni zbuniti gde ste stali s čišćenjem.

Ne čistite čisto

Možda vam se ovo čini kao očigledno, ali ljudi često neka područja u kući previše čiste. Na primer, koliko vas očisti cela balkonska vrata kad primeti otisak prsta ili ruke vašeg deteta na njima? Često mislite: „Pa ne oduzima mi toliko više vremena da očistim cela vrata. Nekoliko minuta više?“. Ali zapamtite nekoliko minuta za ovo, nekoliko minuta za ono i vreme se nakupilo. Očistite samo zaprljani deo i krenite dalje. Možete da uštedite sate ako očistite samo zaprljano područje, a preko drugih pređete vlažnom krpom.

Na primer, prašinu ne morate stalno da brišete antistatič­kim ili nekim drugim sredstvom za čišćenje. Za održavanje je dobra i antistatič­ka peruška (brisko/praško) za brisanje prašine s teleskopsk­im drškom, a prašinu detaljno obrišite ili operite jednom u dve nedelje. Još jedan primer: ako u kući imate tuš ili kupatilo koje retko koristite, pa nećete ga valjda svaki puta detaljno čistiti? Samo ga malo prebrišite univerzaln­im sredstvom za čišćenje i biće spremno za upotrebu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia