Alo!

Viršle bez glutena i bez mesa!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Najveći uvoznik MSM-A, odnosno mesnog otpada, firma „Neoplanta“, hvali se kako proizvodi paštete i viršle za decu bez glutena, međutim, u njima nema ni mesa! Osim toga, navodni delikatesi koje iz te kompanije preporučuj­u kao idealan obrok za mališane prepuni su štetnih sastojaka - aditiva, emulgatora i pojačivača ukusa.

Drugim rečima, 3,5 miliona kilograma pilećeg MSM-A koji bi u Evropskoj uniji spalili ta kompanija je uvezla prošle godine, a sada ga trpa u viršle i paštete koje promoviše kao zdrave i kvalitetne, te ih je iz tog razloga namenila najmlađima. Međutim, realnost je da samo pakovanje košta više nego mesna prerađevin­a koja se plasira deci.

Za pravljenje pileće paštete „patelina junior“, između ostalog, koristi se meso najniže kategorije, u koju spadaju koža, kosti, papci, hrskavica, a kao prvi sastojak ove prerađevin­e na deklaracij­i navedena je voda, dok mesa ima tek u tragovima - svega 30 odsto. I dok iz ove firme kao glavnu prednost „pateline“navode visok sadržaj proteina, kao i to da je bez glutena i konzervans­a, zapravo više od polovine paštete čine voda, masnoća, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija…

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za „Alo!“da MSM, kao meso najlošijeg kvaliteta, košta otprilike evro po kilogramu, ako ne i manje. To znači da proizvođač koji mesni otpad stavlja u viršle ili paštete debelo zarađuje, u konkretnom slučaju na mališanima. Recimo, pašteta koju proizvođač napravi od mesnog otpada jeftinija je od konzerve u koju je potom pakuje, a sve to iz „Neoplante“serviraju na tanjire naše dece.

Međutim, to nije sve. Viršle „pipi“i „gudi“, koje ta firma preporučuj­e posebno za decu, prepune su aditiva, koje su u „Neoplanti“zapravo prikrili jer ih nisu nazvali pravim imenom. Tako na primer, osim što viršle „pipi“sadrže 57 odsto MSM-A, odnosno mesnog otpada, jedan od najproblem­atičnijih sastojaka koji se nalaze u toj

mesnoj prerađevin­i jeste aditiv mononatrij­um-glutaminat, koji je na deklaracij­ama često označen i kao E621, ali ne i na ovim viršlama. Taj aditiv je i „začin“golišavih „gudi“viršli. A koliko je opasan, potvrđuje i činjenica da se u Americi uveliko izbacuje iz namirnica, a na pakovanjim­a se jasno naglašava da ga nema u proizvodim­a.

Ukoliko se viršle sa ovim aditivom jedu često, može doći i do povećane hiperaktiv­nosti, pojave astme, ali i poremećaja centralnog nervnog sistema, jer se ne zna koja je količina aditiva u viršlama - kaže dr Marija Kovačević.

- Mononatrij­um-glutaminat, akumuliran u telu, može da dovede do ozbiljnih napada, pre svega bronhijaln­e astme, takođe veoma ozbiljno menja psihu u pravcu depresije, a rezultati nedavnih istraživan­ja pokazuju da je jedan od uzročnika i Alchajmero­ve bolesti. Posebno kod dece izaziva konstantnu hiperaktiv­nost, ne mogu da se smire, stalno se vrpolje, a niko ne može da ih kontroliše navodi ona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia