Alo!

Bog me je spasao!

ISPOVEST OMLADINCA FLAMENGA U ČIJOJ SOBI JE IZBIO POŽAR KARDOZO: Vatra je zahvatila klima-uređaj, nisam ni svestan kako sam uspeo da pobegnem. VATROGASCI: Nije bilo šanse da se probijemo u spavaonice

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Brazil je u žalosti zbog smrti desetorice mladih fudbalera Flamenga koji su izgoreli u požaru u petak rano ujutru u trening-kampu kluba iz Rio de Žaneira.

Još nema zvaničnih informacij­a o tome kako je izbio požar, međutim, prema rečima veziste Felipa Kardoza (17), vatra je prvo zahvatila klima-uređaj.

- Buknulo je iz klima-uređaja u sekundi. To se odigralo u mojoj sobi. Brzo sam istrčao napolje. Hvala bogu da sam uopšte od šoka mogao da trčim i da sam živ, ni sam ne znam kako sam pobegao - rekao je Kardozo.

On je bio među 13 dečaka koji su uspeli da pobegnu od vatrene stihije, a pretpostav­lja se da ih je u vreme katastrofe bilo oko 30 u barakama, uključujuć­i i radnike koji su bili zaposleni u centru.

Daglas Henaut, poručnik vatrogasne službe Rija, opisao je mesto užasa.

- Brzo smo stigli po pozivu. Uspeli smo da spasemo dečake koji su bili napolju. Mesto je bilo sprženo do temelja, plamen je bio ogroman. Koliko god smo se trudili da dođemo do onih koji su unutra i eventualno pronađemo još nekog među živima, to nije bilo moguće. Jedino što smo mogli da pronađemo su tela. Mi se nećemo oglašavati o zvaničnom uzroku požara, neka to urade istražni organi - rekao je vatrogasac.

Vilson Vicel, gradonačel­nik Rija, proglasio je trodnevnu žalost, dok je predsednik Brazila Žair

Bolsonaro izdao saopštenje u kojem se navodi da su ugašeni mladi životi na početku ostvarenja njihovih snova.

Iz kabineta gradonačel­nika Rija stigla je informacij­a da spavaonice, koje više liče na barake, nisu regi-

strovane kao zgrade i da klub nije imao dozvolu da podigne objekat na tom mestu.

- Na projektu u toj oblasti piše da je na mestu spavaonica parking za automobile. Nismo imali zahtev od Flamenga da parking pretvori u objekat u kojem su deca spavala - piše u saopštenju.

Iz Flamenga poručuju da su shrhani.

- U stanju smo šoka. Ovo je najgora tragedija koja se desila klubu za 123 godine koliko postojimo. Najvažnije je sada da, koliko možemo, umanjimo patnju porodica nastradali­h - rekao je predsednik Rodolfo Landim.

Nije to jedina tragedija koja je pogodila Rio. U samo dva dana poginulo je 16 ljudi. Osim desetorice dečaka iz Flamenga, poplave i oluja odneli su još šest života. Najgore je prošao deo Rija koji se zove Vargem grande, u kojem je usled obilnih kiša došlo do klizišta i rušenja kuća.

 ??  ?? U njegovoj sobi je buknuo požar: Felipe Kardozo
U njegovoj sobi je buknuo požar: Felipe Kardozo
 ??  ?? Neutešni saigrači
Neutešni saigrači
 ??  ?? Fanovi Flamenga odali su poštu nastradali­ma
Fanovi Flamenga odali su poštu nastradali­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia