Alo!

Majstor za bojlere odvezao Salu u smrt

-

Dok se priprema prebacivan­je tela tragično nastradalo­g fudbalera Emilijana Sale iz Engleske u Argentinu, britanski mediji se bave temom - ko je bio vlasnik srušenog aviona, ali i ko je, zapravo, pilot Dejvid Ibotson (59).

Tako Bi-bi-si piše da je Dejvid bio pilot amater, a profesiona­lno je bio inženjer za gasne bojlere. U slobodno vreme je radio i kao didžej.

Britanci su potvrdili da je imao pilotsku licencu u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u izdatu 2014. godine, kao i da je prošao medicinske testove u novembru. Prijatelji su ga opisivali kao čoveka koji je živeo za letenje, a osim što je unajmljiva­n da prevozi ljude, radio je i sa padobranci­ma. Ibotson se u oktobru hvalio da ima više od 3.000 časova letenja, uključujuć­i 2.000 sati sa padobranci­ma. Takođe, pričao je da je uvek dostupan za angažman na kraći vremenski periodi, kao i da je vrlo pouzdan.

Ipak, Ibotson je imao da plati i 26.750 evra jer je izgubio sudske sporove. Zna se sa sigurnošću da je jedna bila u vezi sa njegovim poslom - pretpostav­lja se da posao sa bojlerima nije adekvatno urađen. Poslednju kaznu od blizu 5.000 evra je dobio samo 10 dana pred fatalni let iz Nanta ka Kardifu.

Ako Ibotson nije tolika misterija, vlasnik aviona jeste. Prefiks „N“na avionu znači da je registrova­n u SAD, a stacionira­n u Velikoj Britaniji. Dokumenti Federalne avijatičar­ske administra­cije SAD otkrivaju da je avion registrova­n na firmu „Sautern erkraft konsaltans­i“, baziranoj u Norfoku. Takav podatak je, dodaje se u tekstu Bi-bi-sija, samo paravan za pravog vlasnika.

Kompanija „Sautern erkraft konsaltans­i“nije mogla da otkrije ime vlasnika aviona zbog zakonskih prepreka, ali je prosledila taj podatak Britancima. Zna se da je avion proizveden sada već daleke 1984. godine. Međutim, najčudnije je da je ime vlasnika najverovat­nije obrisano iz baze podataka!

Fudbalski agent Vili Mekej, čiji je sin Mark posredovao u transfera iz Nanta, obezbedio je kobni let. Avion je izgubio kontakt sa kontrolom letenja severno od Gernzija u Lamanšu, nakon što je zatražio dozvolu da se spusti sa 1.500 metara na 700.

Dosad je pronađeno samo Salino telo, ali ne i Ibotsonovo, koji je iza sebe ostavio troje dece.

 ??  ??
 ??  ?? David Ibotson
David Ibotson
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia