Alo!

Afrièka kuga potvrðena u Srbiji

Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Virus je opasan samo za populaciju svinja

- E. A.

- Jedini ozbiljan prenosilac virusa je čovek, i to tako što virus prenese na svojoj obući i odeći ili svojim vozilom. Takođe, može da bude prenosilac tako što prenese sendvič sa suvim mesom koje je zaraženo, pa ga baci, a onda taj sendvič pojedu svinje. Zato su opasne svinje na otvorenom, kao i divlje svinje. To nisu prazne priče, preko sendviča koje je bacio čovek, a pojele su ih svinje, zaraza je stigla u jednu susednu zemlju - objašnjava­ju stručnjaci za „Alo!“.

na protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem, pre svega za industriju svinjarstv­a - rekao je ministar.

Ministar je istakao da su preduzete sve preventivn­e mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, kao i da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadoknadil­a štetu, što će, dodaje, činiti i dalje.

Nedimović je objasnio i da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

- Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je mikrosluča­j - rekao je Nedimo

vić i naglasio da je sada preventiva najvažnija.

Kazao je i da su pripremlje­na uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenj­a na graničnim prelazima, a navodi i da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinars­kom inspektoru.

Govoreći o izvozu svinjskog mesa iz Srbije, Nedimović objašnjava da kad postoji sumnja ili kada je proglašena zaraza na određenom području, zemlje automatski prestaju da uvoze svinjsko meso, ali i navodi da je to mera privremeno­g karaktera. Inače, zabranu uvoza svinjskog

mesa i prerađevin­a iz Srbije su još u ponedeljak uvele Bosna i Hercegovin­a i Severna Makedonija.

- Potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionaliz­acije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali prostori, gde nema virusa, slobodni su za trgovinu - rekao je Nedimović i dodao da ćemo posle ove naredbe i monitoring­a koji će trajati oko 40 dana moći nesmetano da izvozimo na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcij­ama Svetske organizaci­je za zdravlje životinja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia