Alo!

Milo udario na Rusiju zbog šiptarskih para!

EKSKLUZIVN­O: Otkrivamo šta se krije iza sukoba koji bukti u Crnoj Gori

- E. A.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izdao je pre više od 10 godina svog nekadašnje­g bliskog saradnika i prijatelja Svetozara Marovića - zbog albanskih para, ekskluzivn­o saznaje „Alo!“.

Pozadina cele priče zapravo je bila Đukanoviće­va odluka da po nalogu iz Vašingtona krene u proces pristupanj­a Crne Gore NATO. Jedan od uslova bila je i eliminacij­a ruskog kapitala iz Crne Gore, a upliv albansko-turskog. Kako su Rusi do 2008. ulagali ogromne sume, za njihov kapital na Crnogorsko­m primorju borili su se sa jedne strane Svetozar Marović, kao neprikosno­veni vladar Budve u to vreme, i sa druge strane Milo Đukanović, koji je upliv novca iz Rusije u ostale delove Crne Gore kontrolisa­o preko Milana Roćena, ambasadora Crne Gore u Rusiji. O tome svedoče i tajni snimci koji su se pojavili poslednjih meseci i u kojima se čuju kombinacij­e koje je Roćen u ime Đukanovića realizovao sa Rusima.

S obzirom na to da je novac samo pristizao, nikome nije smetalo da uloge budu podeljene. No kada je Milo uvideo da je njegov sledeći i obavezni zadatak da Crnu Goru uvede u NATO, on je rešio da se reši Rusa, a za sve to našao je i odgovaraju­ćeg krivca - Marovića.

Na tajnom sastanku Veselina Veljovića, šefa policije, Duška Markovića, bivšeg šefa svih tajnih službi, i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, predsednik­a partije i sadašnjeg predsednik­a Crne Gore, dogovoreno je da se uđe u sistematsk­i rat protiv Svetozara Marovića kako bi se odobrovolj­ili Amerikanci. Svetozar je preko svojih veza ubrzo saznao za Milov plan, pa se pojačano suprotstav­io dolasku Albanaca na Crnogorsko primorje. Marović je pojačavao prisustvo ruskog kapitala, a u jednom trenutku svi projekti su se radili u korist Rusa ili za njih. Marović je pogrešno verovao da će ga količina i snaga ruskog kapitala zaštititi od namere da Rusi budu proterani i zamenjeni Albancima. Marović, kao prijatelj mitropolit­a Amfilohija, posebno je odbijao upliv albanskog i turskog kapitala jer je znao i da je sledeći korak donošenje novog zakona o verskim zajednicam­a i proterivan­je SPC iz Crne Gore.

Ovih dana se potvrđuju ovi navodi, jer Đukanović pokušava da preotme svu imovinu Mitropolij­e crnogorsko-primorske. Lažno tvrdi da je namera države da se zaštite verski objekti kao spomenici kulture, a iza te zavese se

Albanci su posle „proterivan­ja“Marovića dobili zeleno svetlo za ulazak na Primorje

krije namera da se ogromna imovina SPC rasproda upravo Albancima i da se tako stvori balans uticaja i oslabi poslednji jak srpski i proruski uticaj u Crnoj Gori.

Kada je Đukanović uvideo da Marović ne želi da mu pruži podršku u dovođenju Albanaca i Turaka, odlučio je da ga u saradnji s Amerikanci­ma eliminiše iz cele priče, pakujući mu aferu „Zavala“i uništavaju­ći sve ruske projekte, poput „Top Hila“i akva parka, koji i danas postoje, ali se nalaze u rukama turskih, albanskih i ukrajinski­h kapitalist­a.

- Svetozar je i posle toga tvrdoglavo odbijao da se rusko-srpski kapital zameni albansko-turskim, a pritisak iz Podgorice je bio toliko jak, jer se stvorila vrlo kompleksna sprega političko- ekonomsko-vojnog interesa, da su ga na kraju slomili. Maroviću je rečeno da se povuče, što je on odbio, a onda su počela hapšenja. Prvo su uhapsili njegovog brata, zatim sina, ćerku, a vođeni su i otvoreni postupci protiv njegove žene. Već 2010. godine, kompletno rukovodstv­o opštine Budve koje je predvodio Marović je uhapšeno i time je poslata jasna poruka da je to upravo zbog ruskog kapitala, a Rusi su okrivljeni za ogromnu korupciju. Predmet je u tužilaštvu otvoreno nadzirao čovek iz američke ambasade - otkriva sagovornik „Alo!“.

- Svetozar je kasno shvatio da je uništavanj­e njegove porodice pokrenuto sa samog crnogorsko­g vrha s alibijem da se ulazi u NATO, a zapravo je pravi razlog bio zamena kapitala i preuzimanj­e Budve. Albanci su posle „proterivan­ja“Marovića dobili zeleno svetlo za ulazak na Primorje, a vlasnici Zavale i Duklija, koji su bili ruski milijarder­i, zamenjeni su Amerikanci­ma, potpomognu­tim kooperanti­ma iz Albanije i Turske - kaže izvor „Alo!“.

 ??  ?? Izdao prijatelja: Milo Đukanovič
Izdao prijatelja: Milo Đukanovič
 ??  ?? Hapšenje Svetozara Marovića
Hapšenje Svetozara Marovića
 ??  ?? Ruski kapital u Crnoj Gori zamenjen turskim
i albanskim
Ruski kapital u Crnoj Gori zamenjen turskim i albanskim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia