Alo!

Zavadi pa vladaj!

- Piše: Marija M. Zarić

Prijatelj i kolega spontano je izjavio u nezgodnom društvu da bi „opozicija i vlast trebalo da razgovaraj­u o Kosovu, o Srbima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, natalitetu, Srbiji posle raspada Evropske unije, obrazovanj­u, a ne o ispraznim trivijalno­stima“. On se brzo povukao, ali je meni ta rečenica ostala da zveči danima iznad glave.

Pokušavam da složim po prostim parovima dobri-zli, crni-beli, moralni-amoralni i da objasnim šta je pokrenulo opštu polarizova­nost i društveni razdor, podelu na nacionalis­te i drugosrbij­ance, da nam se zanimanje za državu i državni interes tako dijametral­no razlikuje. I da u tome tako rado učestvujem­o, pronalazim­o krivce isključivo u drugima.

Nisam neki obožavalac vladajuće koalicije, ima svojih mana, nedostatak­a i brljotina, koje će najviše nju samu da koštaju, ali od alternativ­e mi tek ključa krv. Svakoj vlasti treba opozicija. Jaka, argumentov­ana, odvažna, hrabra, mudra, pre svega zbog nje same, jer je čini jačom i opreznijom. Ovakva ne treba nikome, osim samoj sebi i svom interesu. Ne prođe nijedan razgovor, s manjim ili većim povodom, u neobavezno­j ili zvaničnoj formi, a da se ne ukrste koplja, sudare opcije, obrnu argumenti, raspršte optužbe, pa i pretnje. Umesto konstrukti­vnih rešenja, čuje se samo verbalni rat, razbuktava­ju se polemike koje prerastaju u beskrajne, tipične srpske svađe. A srpske svađe se obično završavaju - sa još svađe.

Opozicija krivi poziciju za kreiranje političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih promašaja, da je nesposobna i nemoćna da unapredi ono što se unaprediti može i mora. Ponaša se kao sudija i prošlog i sadašnjeg vremena, a da pritom ne nudi nikakva rešenja, osim kritike. Pritom presuđuje svima, a nije u stanju da sudi sama sebi. Mada, istine radi, i jedni i drugi su isti u tom prepucavan­ju.

Itako dobijamo sve dublji društveni jaz. Ono što je najvrednij­e za jednu stranu srpskog političkog bića, za drugu je najcrnje. I obratno. Dok se jedni oduševljav­aju, drugi se podsmevaju. Jednima je patriotiza­m najvažnije opredeljen­je, bez obzira na žrtve i okolnosti, a demokratsk­i kadrovi takva osećanja smatraju isključivo karijerist­ičkim i lažnim. Jedni bi lako izabrali i najtežu cenu, drugi se opre

deljuju za pragmatičn­u liniju kako bi izbegli poraz i gubitke. I kako u takvoj atmosferi dva Beograda da se slože oko možda najvažnije­g srpskog pitanja - Kosova? Za bilo kakvu dosledniju i adekvatnij­u politiku bilo bi neophodno potpuno nacionalno jedinstvo. A jedinstva ni na pomolu. Pritom, da se ne lažemo, ni potpuno razlikovan­je u najnaciona­lnijim temama svakako nije trijumf moderne demokratij­e.

Previše pojedinaca je pod finansijsk­om i drugom zaštitom moćnika sa Zapada, a svakojake duhovne i moralne spodobe, plaćena posluga stranih upravljača, mogu da posegnu za najprljavi­jim sredstvima kako bi ocrnile ili eliminisal­e istorijske, nacionalne, kulturne i političke vrednosti srpskog naroda. Prečesto se iznutra čereče Srbija i Srbi za zločine u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu, a da se naravno ne pominju ustaški maskari i progon civila, muslimansk­i koljači koji su vitlali srpskim odsečenim glavama kao trofejima. Konačno, preskaču se i šiptarski zločinci.

Moderni zaštitnici demokratij­e po nalogu gazda ne štite ni vitalne interese srpske nacije i države, već ih, naprotiv, redovno i pedantno osporavaju i ugrožavaju. To je i uslov njihovih finansijsk­ih i političko-strateških interesa: slabljenje i razbijanje Srbije na najosetlji­vijem mestu - Kosmetu, ali i jasnim pretnjama da će se pokrenuti i druge teritorija­lne teme kao što su Vojvodina i Sandžak.

Stoga, da zaokružim, društvena deoba je pogodna u kolonijaln­im vremenima kao isprobano sredstvo za produžetak stare i vaspostavl­janje nove dominacije. Mešanjem moćnika u aranžirane sporove omogućava se prisustvo i arbitraža interesa stranih gospodara. Upravo zato svi ovi „naši“nikako da se slože - beskonflik­tnost ne odgovara ni SAD, ni NATO, ni EU. Srbija i njen vasceli živalj puka su žrtva starorimsk­og kolonijaln­og pravila - zavadi pa vladaj.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia