Alo!

Pečen, hrskav i slastan!

Na šta bi sve trebalo da pripazite da biste spremili savršen krompir iz rerne

-

Mnogima je pečeni krompir s hrskavom i slanom korom najdraži prilog uz mnoga jela, no san o idealnom krompiru iz rerne često ostane nedostižan, a krompir postane gumen ili ugljenisan.

Evo na šta bi trebalo da pripazite da bi krompir bio savršeno pečen:

Dobro ga osušite

Svakako bi trebalo oprati krompir, da biste mu uklonili prljavštin­u i ostatke, a možete mu pružiti i brzi piling četkom ili čistom žicom za pranje sudova. No, tokom pečenja višak vlage može prodreti u krompir, pa neće biti dobre teksture. Pobrinite se da na svakom krompiru napravite nekoliko rupica nožem, pa se voda neće zadržavati.

Bez folije

Mnogi kuvari veruju da je baš u aluminijsk­oj foliji tajna savršeno pečenog krompira. Naime, upravo zbog vode (odnosno hidratacij­e ili dehidratac­ije), kora krompira ispadne idealno ispečena, a ako krompire pečete u foliji, sva vlaga iz njih kruži i vraća se pa će krompir biti „previše vlažan“.

Žièani stalak

Krompir se mora peći do kraja, a najbolji način za to je da vrući vazduh dođe do njega sa svih strana. Ako se peče u rerni i samo s jednom stranom dodiruje vruću posudu, deo će ostati tvrd. Stavite tanki žičani stalak unutar obrubljene posude za pečenje pa posudu stavite u rernu. Pre zatvaranja vrata pećnice proverite ima li pomalo mesta između svakog krompira.

Nikako prevruæa rerna

Niska temperatur­a i sporo pečenje - to je mantra koja je potrebna za savršeno pečeni krompir. Ako imate dovoljno vremena, pecite ga na 90 stepeni nešto više od 45 minuta (vreme pečenja variraće zavisno od veličine krompira). Nemojte pojačavati temperatur­u jer ćete dobiti smeđu koricu koja bi mogla mestimično i izgoreti.

Prekinite pečenje

Znate kada je meso savršeno spremljeno merenjem unutrašnje temperatur­e, a isto važi i za pečeni krompir. Koristite termometar za merenje temperatur­e krompira, a idealna je kad dosegne vrednost između 205 i 212 stepeni.

Ne utrljavajt­e ulje i so

Ako prerano nauljite krompire, korica im možda neće biti hrskava, a ni utrljavanj­e soli neće pomoći da dobijete šta želite. Nakon što krompir dosegne 205 stepeni, izvadite posudu iz rerne i premažite ga maslinovim uljem (ili s mašću ako imate) i pospite solju. Vratite posudu u pećnicu na deset minuta - temperatur­a se neće popeti više od 2 ili 3 stepena za to vreme, a ulje će osvežiti dehidriran­u koru.

Pustite da se malo ohladi Za razliku od mesa, krompir neće biti bolji kad odleži pa se mora odmah iseći. Ako to ne učinite, zadržaće vodu koja u njemu još kuva i postaće gumen. Brzo ubodite svaki krompir nazubljeni­m nožem čim izvadite posudu iz pećnice.

Niska temperatur­a i sporo pečenje - to je mantra koja je potrebna za idealno pečen krompir

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia